Parboendegaranti – ingen dålig idé!

(Uppdaterad) Gunnel  (84) och Arne (96) får inte bo tillsammans längre berättar Aftonbladet idag. Arne orkar inte ta hand om Gunnel efter att hon fick en kollaps.

”– Jag är ingen yngling och behöver en vårdplats där jag kan bo med Gunnel. Det går tyvärr inte att bo hemma längre.”

Men kommunen säger nej, det finns inget boende där båda kan bo tillsammans. Däremot kan de få varsitt boende. Utan att närmare ha analyserat den specifika situationen så är det ovärdigt ett välfärdsland som Sverige.

Jan Björklund och Barbro Westerholm lanserade på DN Debatt i höstas idén med sk parboendegaranti dvs rätten att få bo tillsammans trots att kanske bara den ena är i behov av vård och särskild omsorg. Idag tvingas många äldre att leva separerade från varandra de sista åren just på grund av stolpiga regler för bistånd och boende. En parboendegaranti skulle låta äldre få leva hela livet tillsammans.

Mattias Lönnqvist , som även undrar varför ”någonting som är laddat med så mycket hjärta och empati kan låta så torftigt”, och Rasmus Jonlund skriver också om äldres rättigheter och behovet av en parboendegaranti. Frykman som bor i den berörda kommunen har ställt frågor till (s). Darrell berättar att de i Linköping föreslagit äldrenämnden att införa parboendegarantin. ”Detta kan inte vara en partipolitisk fråga” hävdar Fredriks Funderingar. Carl LarssonRuno och Boberg fyller på. Även Snällman (m) har bloggat på samma tema. Frågan berör.

Idag, torsdag, har Barbro Westerholm och Folkpartiet publicerat en rapport som visar att bara 44 kommuner kan garantera äldre att få leva tillsammans livet ut när väl den ene hamnar i ett ärldreboende. Hon föreslår en lag för att komma tillrätta med problemet. Seved Monke, Mark Klamberg, Andreas Froby och Rosie Rothstein har kommenterat förslaget. Även Per Ankersjö (c) bloggar om garantin.