Dags för staten i skolan

”Staten får inte abdikera” är namnet på det utredningsförslag som idag läggs fram. Uppdraget har varit att utreda effekterna av kommunaliseringen av skolan. Utredningen slår fast att kommunaliseringen, som socialdemokraterna genomförde mot lärarfackens vilja, inte förmått höja kvaliteten och effektiviteten i skolan. Snarare tvärtom; den har varit förödande för resultaten.

Men, den negativa utvecklingen späddes på av efterföljande borgerlig regering som plockade bort ett flertal kontroll- och utvärderingsstationer. Kvar blev en övergiven lärarkår, utslängd i en kommunal miljö som vare sig hade förmågan att härbärgera en högutbildad, akademisk elit eller stötta de ekonomiskt i konkurrens med övriga kommunala yrkesgrupper. Resultatet; en lärarkår med kontinuerligt tappad inkomst och ett drastiskt tappat anseende.

Vägen framåt pekar i två riktningar; sossarna vill öka lärartätheten, folkpartiet och de borgerliga vill satsa på lönerna. Pisa-undersökningen visar att nästan alla de länder som ligger före Sverige har lägre lärartäthet, inte högre. Lärartätheten verkar alltså inte var en avgörande faktor för kunskapsutvecklingen. Det finns heller inget vetenskapligt stöd för en sådan hypotes.

I mina ögon är lönerna den enskilt viktigaste frågan för att höja statusen för läraryrket. De måste upp men så länge kommunerna är huvudmän så går det trögt. Satsningen på sk förstelärare, ett sätt att lönepremiera de riktigt duktiga lärarna, går dåligt. Regeringen avsatte medel för 4000 sådana karriärtjänster förra året men mer än 1000 av dessa tillsattes aldrig. Det visar mer tydligt än något annat behovet av att staten tar över ansvaret för skolan. Kommunerna klarar inte av att sköta skolans utveckling.

Bloggar: Rasmus Jonlund, Lotta Edholm, Liberala Anna, FP Stockholmsbloggen, Helena Odenljung, Per Gustafsson, Per Altenberg, Martin Skjöldebrand, Nicholas Nikander, Jesper Svensson, Tommy Rydfelt

Media: AB, SvD, SR, Lärarna, DN1, DN2, SvD1, Svd2Krönikören Frida Boisen i GT tar en dubbel mara på sig själv när hon rasande anklagar Jan Björklund för vad den socialdemokratiska kommunledningen i Göteborg ställer till med. Hon radar elegant upp alla de skäl som gör att Folkpartiet vill återföra ansvaret för skolan till staten.

Utredningen hittar man här.

7 svar till “Dags för staten i skolan

  1. Det är nog bra med att skolan förstatligas – men det löser inte alla problem och man får inte ha övertro på det. Glöm inte att skolan kommunaliserades för att den var i kris redan då, och så tänkte man att man genom ett alexanderhugg (kommunaliseringen) skulle lösa problemen.

    Det krävs en mer heltänkande strategi om vi skall fixa skolan.

    • Nä, jag är inte normalt positiv till förstatligande som metod. Men i det här fallet så är det entydigt att kommunerna inte klarar av sin uppgift. Något måste göras.

  2. Pingback: Förstatliga skolan « Rasmus (liberal)

  3. Kanske är det själva termen ”förstatliga” som leder tanken fel. Kanske man i stället skulle använda begrepp som ”Alla skall ha lika möjligheter” eller ”Kommuner som inte klarar sin uppgift skall tas ifrån ansvaret”, eller nåt sånt. Då kan förstatligande vara ett medel, av flera, att uppnå det. Det är riskabelt att skriva ut recept utan att riktigt diagnosticera problemet. Bara förstatligande hjälper inte.

    • Som sagt, förstatligande är inget jag normalt vurmar för men i det här fallet tror jag de flesta kommuner helt enkelt saknar förutsättningar för att kunna driva skolfrågor framåt.
      Det finns 290 kommuner och bara ett fåtal av dessa har den storlek som krävs för att ens kunna bemanna en adekvat skolförvaltning. Det är verkligen mycket stor skillnad på förutsättningarna i Stockholm och t ex Sveg.
      Rent tekniskt ser jag framför mig att staten går in och anställer lärarna som det var förr. Sen ”lånas” dessa ut till kommunerna som får se till att drägliga villkor utverkas lokalt.

  4. Pingback: Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Därför vill Folkpartiet förstatliga skolan

  5. Pingback: Återförstatliga skolan! | Nicholas Nikander

Lämna en kommentar