Gör vardagsjobben till vardagsmat.

Jobb skapar identitet, ger ett socialt sammanhang och är en förutsättning för försörjning. Utan sysselsättning går de flesta individer under. Därför är jobben den absolut viktigaste utmaningen för politiken. Få tror att politik kan skapa nya jobb men de flesta inser att politik kan förbättra förutsättningarna för jobb och företagande.

Hos liberaler finns en stark förväntan på individen att fixa sitt liv själv men också en stark ansvarskänsla för att slipa ner trösklar och ta bort hinder för de som av olika skäl inte fjäderlätt studsar fram i livet. Det handlar inte om att ta över individens ansvar – tvärtom – utan att låta individen maxa sina chanser utifrån sina individuella förutsättningar. Man väljer inte av vem, när och var man blir född, ett tröskelfritt samhälle är en utopi men det är ett ständigt liberal uppdrag att öppna upp individens livschanser när dessa av olika skäl blir beskurna.

Ungdomar och flyktingar är de grupper som har svårast att ta steget in på arbetsmarknaden. Inte alla ungdomar och och inte alla flyktingar utan de som saknar utbildning och språk. För dessa finns idag få möjligheter på arbetsmarknaden. Inte för att det saknas uppgifter att göra utan för att de helt enkelt prisats bort.

Enkla jobb – vardagsjobb – är idag för dyra för konsumenter och arbetsgivare. Om vi hade lika många enkla jobb som genomsnittet i övriga Europa skulle runt 200 000 personer som idag är arbetslösa ha riktiga jobb. Det måste bli billigare för vanligt folk att köpa vanliga vardagstjänster. Det måste bli billigare, enklare och mindre riskfyllt för arbetsgivare att anställa människor som saknar kunskap och erfarenhet. Vardagsjobben måste bli fler.

”Nytt lärlingssystem, återställt rutavdrag och sänkta arbetsgivaravgifter är steg mot ett Sverige med enklare vardagsjobb” skriver Birgitta Ohlsson (FP) i Dagens Industri den 9 juli. ”Oviljan hos S och M att ändra arbetsrätten måste brytas. Så kan de som står utanför komma in på arbetsmarknaden”.

Så rätt. Trösklarna måste slipas ner. Vardagsjobben måste bli vardagsmat.

 

 

Annonser

2 responses to “Gör vardagsjobben till vardagsmat.

  1. Göran Malmberg

    Bra skrivet det rimmar med mina värderingar. Från vänstersidan så ser man det som att belägga människor med ”skyllasigsjälv ansvar” medan det faktiskt är expanderande frihet för individen att klara av sin situation. Som du skriver, det ger identitet. Jag vill gå ett steg innan och säga att det inte är arbetet i sig utan att det är själva det ”skapande” i att ta hand om sin situation och arbeta som ger en självbild av sin förmåga, som ger självkänsla. Det är bland det viktigaste i våra liv. Dålig självkänsla gör att vi tar mer illa vid oss av kränkningar och i stället stärker vår hälsa. Jag brukar tala om Hantverk, Sveriges konkurrenskraft, importmarknad och dessa områdens olika förutsättningar regel och skattemässigt. Som du skriver här så anger du att ”det måste bli enklare och billigare” för vissa grupper, något ve redan sett genom vissa avdrag som ger bra resultat. Det är genom riktade insatser. Jag menar att det numera, och inte som på 60 talet, handlar om mycket större strukturella fenomen som bör attackeras därefter och inte som tillfälliga åtgärder. Jag inser att det är svårt, men upplägget kan utformas på många sätt, det viktiga är att se det utifrån hur olika branscher har möjlighet att existera mer permanent.

    • Insatserna handlar om utökad RUT till att omfatta fler områden, sänkta arbetsgivaravgifter för anställning av utsatta grupper som NEET (Not in Employment, Education or Traning) och nyanlända flyktingar, lägre ingångslöner och en flexiblare arbetsrätt (läs ta bort regeln om sist-in-först-ut).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s