Storsatsa på bättre IT i vården

Jag hade förmånen att leda ett internt arbete för Folkpartiets landstingsgrupp i Stockholm i våras kring hur vården kan befrias från onödig administration och byråkrati. Sverige har ju flest läkare per capita men minst antal läkarkontakter per capita. Det låter som en paradox men är ett faktum.

Dessutom klagar vårdpersonalen ofta på en orimlig arbetsbelastning och att de dignar under krav på rapporteringar till olika kvalitetsregister och verksamhetsuppföljningar. Enligt en undersökning av Myndigheten för Vårdanalys så åtgår mer än hälften av läkarnas tid till annat än patientrelaterat arbete.

Krångliga och museala IT-system gör det svårt att jobba effektivt. Här finns en enorm förbättringspotential men det krävs investeringar i IT av samma dignitet som när vi rustar upp våra sjukhuslokaler. Även vårdpersonalen som ofta lider av IT-beröringsskräck behöver rustas utbildningsmässigt för att kunna hantera sina IT-system.

Vi föreslår därför en rejäl satsning på att rusta upp och modernisera vårdens administration och IT. I veckans nummer av Dagens Samhälle lägger Anna Starbrink och jag ut texten kring vad Folkpartiet tycker kan behövas göras under nästa mandatperiod.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s