Antagen vinst en antagen sanning

DN fortsätter att granska de privata välfärdsbolagen. Efter att tidigare ha sänkt Caremas ambitioner i äldresektorn genom att rikta grundlösa anklagelser mot bolaget (läs SvD:s anmälan av boken ”Folk dör här”) fortsätter man nu sitt korståg i välfärden genom att granska de privata bolagens skattemoral. En bra genomgång av de privata välfärdsbolagen om bara det inte vore för den tes som drivs i artikeln.

DN driver tesen att bolagen antagligen betalar för lite skatt. Detta görs antagligt (!) genom att lansera ett nytt begrepp: antagen vinst. Resten av resonemanget utgår från den antagna vinsten.  Inte så att det är ett faktum att företagen betalar för lite skatt utan bara att det anatgligen är så.
Skatteverkets chef Ingmar Hansson tas in som kronvittne och intygar:”- Jag skulle gissa att det mesta av det här är inom lagens ram. Men det här är låg skatt jämfört med vad bolagssektorn totalt betalar.”

DN missar dock att ställa frågan om branschen helt enkelt har dålig lönsamhet. Kanske för att det är emot den bild man vill skapa av välfärdsbolagen som ett gäng skattefifflare.
Capio har dock på eget initiativ – eftersom DN inte var intresserade av att ge plats åt deras synpunkter – publicerat sin förklaring.

Det visar sig att Capio inte har delat ut en krona sedan 2007, allt har återinvesterats i verksamheten. Det har alltså inte funnits någon vinst att beskatta. DN hastar dock aningslöst vidare till nästa artikel som handlar om riskkapitalbolagens bristande intresse för fortsatt engagemang i välfärdssektorn.

Kan denna brist på intresse inte bara handla om dålig lönsamhet utan även en ovilja kring det tvivelaktiga nöjet att bli rullad i tjära och fjäder av våra oberoende media närhelst de hittat en ny påstådd oklarhet?

Bloggar: Sivert, Ekonomisten, Vårdföretagarbloggen
Media: DN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s