Antietablissemanget vann

EU-valets vinnare heter Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ. Förlorare är alla de etablerade partierna som inte förmått fånga upp de strömningar kring invandrarfrågor och jämlikhetskrav som finns i valmanskåren. Det är en protest mot det politiska etablissemanget och det etablerade systemet. Även MP:s framgångar tror jag kan sökas i deras systemkritiska ansats. De vårdar en alternativ politisk vision som visat sig svår att bemöta. Tillsammans  fångar dessa partier upp mer än 30% av valmanskåren. Det är nedgörande kritik av de etablerade maktpartierna.

Samma våg av etablissemangskritik kan ses även ute i Europa ävenIMG_2023 om den kritiken komma mer tydligt ifrån höger än den gör i Sverige.  De gröna gör t ex inte samma rekordval i Europa som i Sverige.

Nu uttrycks farhågor för att denna brokiga samling av partier kommer inte bara får möjlighet att med knapptryck i parlamenten påverka politiken utan även kommer påverka de mer etablerade partiernas agendor. Inte minst i främlingsfientlig riktning.

Ja, det blir en svår, men självklar, uppgift att med kraft motarbeta de rent rasistiska, diskriminerande och utopiska inslagen i dessa partiers politik men jag har väldigt svårt att förstå hur detta inte skulle påverka dagsagendan för politiken. Det går inte att med fingrarna knäppa bort starka väljarströmmar som om de inte finns. Det är klart att agendan nu kommer förändras vad gäller jämställdhet, miljö- och invandringsfrågor. Det är väl så demokratin ska fungera?

Media: DN, DN2,  SvD, SvD2SR, SvT, AB, Expr
B
loggar: Rasmus liberal, Sivert Aronsson

 

 

Annonser

2 responses to “Antietablissemanget vann

  1. Pingback: Tio procent liberaler « Rasmus (liberal)

  2. Pingback: Eftervalsblues | Hans Åberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s