Stockholm bra exempel på att förstatligad skola fungerar

Till alla er som tvekar om förstatligande av skolan är rätt metod. Sluta tveka. I Stockholm prövar vi redan. Och det fungerar. Stockholms skolor har mycket bättre resultat än skolorna i socialdemokratiskt styrda Göteborg och Malmö där man kör på i gamla vanliga spår. 

chart

När alliansen i Stockholm tog över efter valet 2006 var ett av de första besluten man tog att centralisera skolförvaltningen. Tidigare hade ansvaret för skolorna legat decentraliserat ute på fjorton enskilda stadsdelar. Fjorton olika stadsdelsförvaltningar hade till slut fjorton olika sätt att hantera skolan på. Det gick ut över eleverna, särskilt de svaga. Skolresultaten kom alltmer att följa stadsdelens välstånd och socioekonomiska nivå. Det är inte att skapa förutsättningar för en likvärdig skola.  Därför tag staden centralt över huvudansvaret för skolan och resurstilldelningen.

chart (2)

Nu snart två mandatperioder senare kan vi se skillnaden. Stockholms centraliserade skolmodell presterar långt över rikssnittet. I socialdemokratiskt styrda Göteborg och Malmö med en decentraliserad skola är resultaten betydligt lägre. Malmö gör visserligen förbättringar fast från en låg nivå och i Göteborg går det varken framåt eller bakåt.  Båda städerna ligger under snittet i Sverige.

chart (1)

Borgerligt styre, bra skolresultat. Socialdemokratiskt styre, dåligt resultat. Verkligheten pekar på ett sådant enkelt samband. Men, jag vill gärna tro att skolans resultat inte bara handlar om vem som sitter bakom spakarna utan även var spakarna är placerade. En centraliserad – förstatligad – skola levererar. Exemplet Stockholm är beviset.

Media: DS, DS2, Metro, Skolvärlden, Lärarnas, GP,
Blogg: Lotta Edholm, FP,
Annonser

3 svar till “Stockholm bra exempel på att förstatligad skola fungerar

  1. Det var 18 stadsdelsnämnder och det var nämnderna som ansvarade för dom inte förvaltningarna.

    • Hanna – skolan hanterades ute på varje stadsdel, i både nämnd och förvaltning, vilket är min poäng. Du har rätt vad gäller antalet stadsdelar. De krymptes till 14 st år 2007. Ursprungligen var de 24 till antalet.

  2. Ping: Kejsarens nya kläder – förstatliga skolan eller inte? | Jonastheteacher

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s