Monstret i den offentliga välfärden heter maktlöshet

Om monstret i den privata välfärden kallas vinster vad kallas då monstret i den offentliga? Frågan ställs av Åsa Moberg i en krönika i Dagens Samhälle och är verkligen berättigad. Allt för mycket tid och kraft ägnas åt att nagelfara de privata aktörernas balans- och resultaträkningar som om det är det som betyder mest för de som vårdas eller deras anhöriga. 

Monstret i den offentliga välfärden heter maktlöshet. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att faktiskt kunna påverka och aktivt bidra till förbättring vare sig man är medarbetare, brukare eller anhörig.

Det handlar om dålig kvalitet, lågt personligt engagemang och bristande service. Gör som du blir tillsagd, här har vi inte tid med en massa utopiska förslag. Ta vad du erbjuds och knorra inte. Detta i motsats till privat drivna verksamheter som aktivt bjuder in medarbetare, anhöriga och brukare till utveckling och förnyelse, en kultur som ofta saknas i offentligt drivna verksamheter.

Att aktivt stimulera till förbättring och nytänkande är ofta en bärande del av företagskulturen i privata verksamheter. Men tanken att ständigt försöka överträffa sina ”kunders” förväntningar är främmande i den offentliga. Istället mal man på som man alltid har gjort.

Maktlöshet bland medarbetare och brukare i den offentliga välfärden, och inte vinsterna i den privata, är det stora monster vi borde tala mer om. Det krävs inget maktskifte, utan ett kulturskifte, för att mala ner det monstret.

Annonser

3 responses to “Monstret i den offentliga välfärden heter maktlöshet

  1. Hans tar upp något verkligen viktigt.
    Maktlöshet är en situation som drabbar väldigt många. Vad som behövs är inflytande, för medborgare i alla orter. Vi måste flytta makt och inflytande från endast våra representanter till samråd med medborgarna. Sveriges Kommuner och Landsting har samlat många exempel på hur detta kan gå till. Låt oss välja ut de mest spännande av dessa, och förverkliga i olika skalor. Maktspridning, så att medborgarna känner att de kan vara med, är centralt!

  2. Detta ovanstående – om maktspridning – skrevs av mig, Tomas Ohlin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s