Vi måste stoppa pappersraseriet

”Sverige är ett av de länder inom OECD som har flest antal läkare per tusen invånare, men antalet läkarbesök per invånare och år är få. Trots det utmärker sig Sverige i internationella jämförande studier som ett av de länder med sämst resultat när det gäller patienters och läkares upplevelse av hur mycket tid som ägnas till patienterna.” Citatet är hämtat från en rapport från Myndigheten för Vårdanalys som publicerades i veckan.

Liknande resultat kommer från skolvärlden där lärare och rektorer klagar på att allt mindre tid finns för eleverna trots att Sveriges lärartäthet är högre än snittet i OECD. I många fall mycket högre; Sverige 8,1 lärare/100 elever, Tyskland 5,5, England 5,2, Frankrike 5,1. Alla länder som hade högre resultat än Sverige i Pisastudien som kom i veckan hade lägre lärartäthet.

Uppenbarligen finns här något som måste rättas till. Kravet på ständig rapportering om vad man gör och hur det går, till andra som ska analysera och utvärdera har gått över styr. Mer tid måste frigöras för lärarna och läkarna att göra det de är anställda för.

Varje medial skräckgenomlysning måste inte mötas av politiker med ännu en ny parameter som ska följas upp. Det är inte på kontoret som vård eller utbildning sker. Vi måste motarbeta idén om att välfärdens problem är av administrativ art.
Per Ahlmark myntade redan på sin tid slagordet ”Vi måste stoppa pappersraseriet”. Aldrig har det varit mer aktuellt och nödvändigt än just nu.

Media: SvD, DN, Läkartidningen, SR
Bloggar: Anna Starbrink, Ipse CogitaBirgitta Rydberg, Anna Sporrong, FlyktlinjerFolkpartibloggen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s