Knepigt Skolinspektionen

Kommentarerna om stängningen av Lundsberg pyser över av harm. Men kan inte undandra mig misstanken att man handlat utifrån politiska och opportunistiska motiv. Eller för att man blivit snorkigt bemött.

GD:s omedelbara kommentar om att skolan antagligen kommer det få svårt att klara en prövning är också rätt speciell. Att så tydligt föregripa den objektiva prövning som är Skolinspektionens uppgift känns helt enkelt inte bra.

Kritik riktas också mot rektorn som befann sig på ripjakt. Hade det varit bättre om han suttit på en Finlandsbåt instängd i ett konferensrum?

Vem vänder sig inte emot mobbingkulturer? Mobbing måste i alla lägen motarbetas. Men nu kanske 190 elever får lida för att 9 elever trampade över gränsen. Man kan ju inte stänga en skola så fort det förekommer mobbing.

Tycker också att det måste få finnas skolor av olika sort hur egenartade de än kan tyckas vara. Hade det handlat om en religiös friskola så hade den varit borta för länge sedan skriver DN. Ja, men är det inte det som är så hemskt. Att systemet alltid arbetar för likriktning.

JW,MMK, DHE, MADN1, DN2, AB, Expr, SvD, SvD2,  SR, SvT

Annonser

One response to “Knepigt Skolinspektionen

  1. Visst är Lundsberg otidsenligt. De borde ha gjort som stat och kommun, delat upp verksamheten och outsourcat. Då hade viktiga missförhållanden kunnat förklarats av att det uppstått ett missförstånd eller att en entreprenör inte kunde uppfylla sina åtaganden. Organisationer som tar ett helhetsansvar är korkade, eftersom hela organisationen får ta ansvar när en enskild del gör fel.
    Om Lundsberg varit offentligtägd kunde internatskolan ha sett ut så här: ett holdingbolag äger alla dotterbolag som tillsammans utgör skolan. Byggnaderna äga av Lundsbergs fastighetsbolag, lokalerna städas av Lundsbergs städbolag som hyr in städerskor från Lundsbergs bemanningsbolag, maten till eleverna levereras av Lundsbergs catreingbolag, elevhemmen som enbart upplåter boende åt eleverna kallas Lundsbergs elevhemsbolag, husfar och husmor är anställda av Lundsbergs husföräldrabolag som hyr bostäder av elevhemsbolaget, Lundsbergs undervisningsbolag hyr in lärare från Lundsbergs lärareförmedling som i sin tur anlitar Lundsbergs bemanningsbolags läraresektion, etc. Nu har man varit så dum och lagt alla äggen i samma korg och då slår samhället till hårt. Tänk så enkelt det varit om man som vår offentliga sektor kunde begränsat skadan till att byta namn på en underleverantör.
    Nu kanske inte skolan behöver vara lika extrem som vår offentliga sektor, men det kanske skulle vara klokt att dela upp elevhemmen och skolan i olika organisationer. En fristående skola som i första hand rekryterar elever från elevhemmen kanske inte kan kritiseras på samma sätt som en sammanhållen organisation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s