Sifferpolitik

För många människor framstår politik som meningslöst käbblande om ord och siffror. I många fall dessutom extremt vinklade för att passa den egna ideologin eller de särintressen man företräder. Det är sorgligt för det tar fokus från de svårlösta problem som politiken har som uppgift att lösa.

Ta frågan om arbetslösheten. Det finns inget politiskt parti som inte ser arbetslösheten som ett mycket stort samhällsproblem. Trots det kan man inte ens enas i frågan om hur stor den egentligen är och hur den ska mätas. Det är klart att den breda konstruktiva diskussionen i samhället om konkreta åtgärder uteblir. Och därmed även folks engagemang för den politiska lösningen.

I gårdagens DN Debatt så gör folkpartisterna Carl B Hamilton och Christer Nylander ett berömvärt försök att försöka reda ut hur man ska tolka socialdemokraternas målsättning om Europas lägsta arbetslöshet. Naturligtvis i syfte att förminska deras politik men också för att i någon mån rensa debatten.

Av deras artikel framgår att Sverige redan idag har en jämförelsevis låg arbetslöshet, undantaget ungdomsarbetslösheten där Sverige sticker ut. Men det gäller egentligen bara studerande ungdomar. Ett av skälen är att man i Sverige registrerar ungdomar på sommarlov som arbetslösa om de söker jobb men inte får något. Det gör man inte i andra länder. Och studerande som ingår i betalda lärlingssystem räknas som sysselsatta vilket ytterligare minskar på ungdomsarbetslösheten i andra länder. I Sverige har vi som bekant inga fungerande lärlingssystem. Ja, så här kan man fortsätta.

Tänk om man hade motsvarande diskussion i Friidrotts VM om hur varje grens resultat ska mätas och tolkas. Hur kul skulle det vara att följa? Kanske vore det en uppgift för EU att driva fram en jämförbar statistik så att debatten kunde koncentrera sig på problemlösning och inte definitionsfrågor.

Annonser

One response to “Sifferpolitik

  1. Helt sant Politiker bara står och låvar men håller inte det för fem öre. Så politiker är duktiga på att prata och lova att arbetslösheten kommer att minskas, men sen gäller det ju att hålla det också. Och det lyckas dem inte med vilja lova och jag håller det jag sagt att arbetslösheten kommer bara att öka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s