Patientansvarig läkare

Idag gör DN:s ledarsida en bra kommentar  – ”Ett utrymme för utökat ansvar” – till debatten om NPM och sjukvårdens styrsystem och påpekar att ”det ibland framstått som att det är odugliga landstingspolitiker som har uppfunnit motsättningen mellan ekonomi och patientbehov”. Det är naturligtvis det faktum att vårdens resurser inte är obegränsade som tvingar fram någon form av ransonering och inte politikerna.

I gårdagens DN rapporterades om ett alternativt ersättningssystem i vården. I Stockholm har man mycket framgångsrikt infört s k vårdepisodbaserade ersättningar dvs man betalar för en hel kedja av insatser oavsett insatsens storlek eller längd. T ex får man inte extra betalt om man tvingats operera om vilket man tidigare fått. Efter att man införde det för höft- och knäledsoperationer i Stockholm så har man ökat kvaliteten på operationerna, ökat patienternas nöjdhet och minskat kostnaderna. Ersättningssystemet har helt enkelt tvingat fram en bättre och effektivare vård.

Men, ledaren kommenterar också, att man inte ska hysa alltför stora förväntningar på att en sådan modell kan lappa ihop en söndrad vårdkedja och skapa ett mer långsiktigt ansvar för patienten. Det får inte bli ett nytt sätt att plocka russinen ur kakan.

Jag håller med. Ersättningssystemet kan aldrig plocka ihop en splittrad eller förstörd vårdkedja. Där krävs mer radikala grepp, oftast av organisatorisk art.

Alla vårdkedjor börjar med en patient men idag finns sällan eller aldrig en patientansvarig person från den stund ”vårdepisoden” startar. Istället skjutsas ansvaret runt från klinik till klinik allteftersom nya specialister kopplas in. Patienten själv blir ansvarig för att hålla ihop vårdkedjan. Här finns utrymme för ett nytt skrå i vården. Patientansvarig läkare – PAL!

Frågan om behovet av en patientansvarig läkare beskrivs på ett tydligt men tragiskt sätt i den här artikeln. Birgitta Rydberg har också tidigare kommenterat vårdens ersättningssystem

 

Annonser

3 responses to “Patientansvarig läkare

 1. Skall jag tolka detta som om din husläkare, läkare på vårdcentrelen inte har något ansvar efter att han skrivit en remiss?
  Finns det då inget ansvar att han/hon för in något i din journal heller då?
  Jag har alltid trott att min läkare på vårdcentralen var min läkare, han utfärdar remisser för fler undersökningar, sammanställer detta i min journal, går vidare ev med nya undersökningar mm.
  Han är min läkare, ser till att jag får rätt information, ev hur vi skall gå vidare…

  Är jag helt ute och seglar, befinner jag mig i en dröm?
  Då förstår jag helt plötsligt varför ingen tar ansvar för min mor, utan jag måste var den ”patientansvarige anhörige”… 😦

  • I det ögonblick då husläkaren skickar patienten vidare till specialistvård så övergår ansvaret till den enheten. Det är en vacker dröm att husläkaren ska just vara den där som håller i hela ansvaret, ditt ombud i vården så att säga, men så är det inte. Så är systemet i England uppbyggt men även det har sina skavanker. Inget system är perfekt. Men jag tycker att man skulle instifta en särskild titel – ”patientansvarig läkare” – i det oskrivna kontraktet med patienten.
   I fallet med din mor så kommer den komplicerande faktorn in att det är kommunen som ansvarar för äldrevården så länge man inte är i behov av akut vård.

   • Ja, och sköter inte vårdcentralen sitt arbete med att säkra kvaliteten på journalerna så följer alla brister med när det finns beslut om att dela journalerna. Det var i kontakter med MAS som felen uppdagades. Hon kunde bekräfta min historia genom att läsa medicinlista och FASS.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s