Hälsa före vård

DN uppmärksammar idag ett framgångsprojekt i Sollentuna där man genom ett systematiskt och konsekvent arbete med information, utbildning och förebyggande insatser sänkt dödligheten i hjärtinfarkt med 75 %. Knepet har varit att erbjuda en frivillig hälsoundersökning, föreläsningar om mat och motion samt fysisk aktivitet på recept.

”Blev det inte dyrt frågar tidningen? Jo, men om man har tålamod att vänta får man tillbaka pengarna med ganska kraftig ränta” säger professor Mai-Lis Hellénius som ansvarat för studien.

Frågan sätter fingret på ett problem. Ohälsosamma levnadsvanor och olycksfall kostar 120 miljarder per år i Sverige enligt Statens folkhälsoinstitut. Kostnader som i slutänden ofta hamnar på landstingen. Men många av åtgärderna ligger ju utanför landstingens direkta ansvar även om just Sollentunafallet är ett exempel där landstingets egen verksamhet faktiskt gjort skillnad.

Mer idrott i skolan, också uppmärksammat av DN idag, är antagligen den åtgärd som enskilt skulle ha störst betydelse för folkhälsan, och i förlängningen landstingets kostnader,  men intresset för den ”friska” delen av befolkningen kommer alltid komma i andra hand för landstingen och dess vårdorganisation som framförallt är riggad för att ta hand om folk när de inte längre är friska.

Varje landsting borde därför inrätta en särskild folkhälsoavdelning eller ”frsikvårdsenhet” med egen budget och organisation och med fokus på den ännu friska befolkningen och  ansvar för utveckla operativa strategier för att långsiktigt förändra och förbättra dess hälsostatus utöver traditionella landstingsinsatser. På avdelningens ”konto” borde hälsostatus och vårdkonsumtion för olika befolkningsgrupper i regionen kunna följas upp på samma sätt som Sollentuna gjorde för sin.

Ansvarigt folkhälsolandstingsråd i Stockholm, Birgitta Rydberg, skriver också.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s