Patientens behov av lyssnande öron

I gårdagens DN Debatt så kritiserar tre forskare förslaget till ny patientlag. De menar att förslaget bottnar i en förlegad syn där patienten är kund och sjukvården är produkten och tycker sig sakna konkreta förslag som verkligen gör skillnad i den dagliga vården.

De efterlyser istället en mer personcentrerad vård och menar att det inte behöver stå i motsats till en kostnadseffektiv vård och framför som förslag kravet på att tydliggöra professionens skyldighet att lyssna på patienten.

Som förslag låter det inte helt uppseendeväckande men om det nu måste det sägas så är det väl bra om det sägs. Men har inte sjukvårdspersonal redan idag en skyldighet att lyssna på sina patienter? Och hur kan detta stå i motsats till kundtänkande? Den advokat, revisor, arkitekt som inte vill lyssna på sin kund blir nog inte långvarig.

Personcentreringen i vården är nog den viktigaste utmaningen framöver och forskarna, som representerar Centrum för personcentrerad vård på Göteborgs Universitet, har en otroligt spännande uppgift men jag hoppas att de kommit längre i sin forskning än att bara hävda behovet av att lyssna på patienten.

Vårdprocessen styrs till viss del av den ”kultur” som lärs ut på läroanstalterna, till viss del av ersättningssystemet och till viss del av patienternas krav och önskemål där det starkaste styrmedlet utan tvivel är ersättningssystemet.

Vården behöver ett ersättningssystem som bättre förmår fånga upp behovet av annat än bara klinisk vård. Här finns en viktig utmaning för forskningen att presentera alternativ till dagens styckebaserade ersättningssystem som i mina ögon underersätter den del av vården som handlar om att lyssna och trösta.

Min landstingskollega Michel Silvestri (MP) gör i ett inlägg en liknande reflektion som jag.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s