Björklund i högform

Björklund höll ett av sina bästa Almedalstal igår. Politiskt vasst, roligt och med många pedagogiska poänger. Att Sverige har en mycket lång historisk tradition som ett öppet land med starka relationer till sin omvärld tål att upprepas. Inte minst Almedalens Visby har genom århundradena haft en stark multikulturell prägel som central del av Hansan. Även den mest inpiskade Sverigedemokrat borde reflektera över betydelsen av det.

Inte ett Folkpartital utan att det europeiska projektet kommenteras. Björklund gjorde här en bra koppling till folkmorden i det sönderfallande Jugoslavien. Att dessa länder nu söker medlemskap i EU visar på styrkan i Europatanken; fredsprojektet. Tryggheten i en gemenskap. ”Ensam är inte stark – bara ensam” som Björklund fyndigt påpekade. I grunden är EU en union byggd på liberala värderingar.  Men i mina ögon är de centralistiska strävanden som i mycket genomsyrar EU-projektet något man som liberal ständigt måste passa på.

På sikt är det ett naturligt steg att alla stater är med i det europeiska valutasamarbetet. Förutsättningen är dock ett mer robust system än dagens. Detta även kommenterat i en artikel på Brännpunkt samma dag. Här skönjer jag faktiskt en försiktig reträtt från Folkpartiets tidigare totalt invändningsfria hållning i eurofrågan. Det är bra. Europatanken är mycket större än krav på en gemensam valuta.

Göran Perssons kommunalisering av skolan är antagligen den enskilt största orsaken till en havererad skola. Björklund gjorde en bra genomgång av alla de reformer som nu görs för att återupprätta anseendet för läraryrket, skolan och lärandet generellt. Skolfrågan är otroligt komplex och det behövs en pedagogisk genomgång för att förstå. Den genomgången tål att upprepas, upprepning är inlärningens moder.

Folkpartiet är ett litet parti som åtnjuter ett stort förtroende, särskilt i skolfrågan. Nog vore det angenämt om antalet väljare bättre speglade förtroendet. Om man inte vill kannibalisera på de andra allianspartiernas väljare så måste dessa rekryteras från andra lägret. Här har Björklund en uppgift att vädja till dem som innerst inne hyser liberala grundtankar trots att det ställt in sig under socialdemokratisk eller miljöpartistisk flagg. Det låter sig dock inte göras genom att rada upp vassa anmärkningar på sina politiska motståndare även om det kan generera många komiska poänger.

På det hela ett mycket bra tal med pedagogiska poänger att repetera för redan frälsta liberaler.

Bloggar: Staffan Werme, Pär Johnson, Mikael Andersson, Den sjätte mannen

Media: DN, SvD, AB1, AB2, Expr

Annonser

One response to “Björklund i högform

 1. ”Björklund höll ett av sina bästa Almedalstal”
  Kan inte annat än att garva åt den kopplingen.
  för det första FOLKPARIET HAR INGET MED LIBERALISM ATT GÖRA!
  Läs på om liberalism!
  Antar att du själv gick i skolan innan den ekonomiska krisen förstörde skolan under 80 talet och att inga inte ens ditt köra folkparti gjort något för att förbättra resurserna i skolorna.

  Ert senaste påfund är att höja lönerna för lärare och ge dom ännu fler elever, i det ”moderata” förbuds styret är det nog snart förbjudet att uttala så korkade saker.
  Det behövs FÄRRE elever per klass, på så viss hinner lärare faktiskt hjälpa elever.

  Folkpartiet och framförallt Björklund bör förbjudas att uttala sig om skolan.
  Inkompetensen är enorm och alla med insyn i skolvärlden skrattar åt er båda pga den tragik detta är hos en skolminister, alternativet är att gråta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s