Äntligen!

Äntligen börjar läkarna själva blanda sig i diskussionen om hur vården ska organiseras och styras. ”Läkaruppropet” har på kort tid samlat in över 4000 namn (dagsnoteringen midsommaraftons förmiddag). Det är sannerligen på tiden att även de som professionellt jobbar med verksamheten börjar delta i vårdens verksamhetsutveckling. Zarembas artikelserie ”Den olönsamma patienten” har i så fall gett ett verkningsfullt eftereko.

Nu riktar ”Läkaruppropet” ett diffust anklagande finger mot politikerna utan att själva komma med några konkreta förslag. Men det är gott nog att läkarna äntligen höjer sin röst. I det hålrum som uppstod när läkarna abdikerade från ansvaret att delta i sjukvårdens verksamhetsutveckling har det getts alltför mycket utrymme åt tjänstemän och politiker. Det har varit till nackdel för patienten och i längden personalen i vården.

Att peka med anklagande fingrar i olika riktningar är dock inte så konstruktivt. Nu måste kraften ägnas att vrida utvecklingen rätt. Det finns inga andra sanningar än att alla behöver hjälpas åt för att lyckas skapa en vård som är mänsklig, effektiv och rolig att jobba i. Läkare, sjuksköterskor, tjänstemän, politiker och patienter. Det klarar vi inte om någon grupp ställer sig utanför.

Ersättningssystemet har varit väldigt kritiserat då det anses att det tvingar fram en jakt på lätta intäkter på bekostnad av de svårare sjuka. Det är lätt att peka på anomalier med alla ersättningssystem. Man i andra branscher där komplexiteten på uppdragen är stor och relationiken mellan uppdragsgivare och uppdragstagare är betydelsefull förekommer  sällan besöksersättning. Hitta den advokat, arkitekt, revisor, konsult som tar betalt per besök. Det finns goda skäl till det; kvalitetskraven tål inte den typen av ersättningsmodell.

I sjukvården vill man gärna hitta ett uniformt ersättningssystem som gäller över hela linjen. Men vården är inte uniform. Man kanske måste acceptera flera olika typer av ersättningssystem. Om detta har jag bloggat tidigare. Birgitta Rydberg bloggar om kvalitetsutvecklingen och gör lite tillrättalägganden från DN. Även SR rapporterar.

Mina partikollegor Anna Starbrink och Olov Lindquist har också kommenterat den fortsatta debatten.

Ser fram emot vad detta upprop kan leda till!

Annonser

One response to “Äntligen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s