Högre ingångslöner eller högre avgångslöner?

Just nu pågår en hård kamp om sjuksköterskornas löner i Stockholm. Vem ska få mest av det givna löneutrymmet; de nyutexaminerade sjuksköterskorna som kräver 25 tusen kronor som ingångslön eller erfarna sjuksköterskor som utbildar sig och skaffar erfarenhet i jobbet?

Frågan handlar inte bara om lönenivåer utan är även av principiell art. Erfarenhet, utbildning och vilja till att öka sin kompetens måste synas även i lönekuvertet. Låga ingångslöner är förvisso ett problem men låga avgångslöner är ett ännu större. Den bristande lönedifferentieringen hotar i längden den långsiktiga rekryteringen till vården. Det måste vi göra något åt.

Vänsterpartiets svar är att höja skatten för att höja ingångslönerna. Att de kommer till den slutsatsen är inte helt förvånande men att inte vilja ta ställning i den principiella frågan är sorgligt.

Folkpartiet tagit initiativ till ett särskilt lönelyft för sjuksköterskorna i nästa års landstingsbudget. Ett särskild pott avsätts för att belöna just erfarenhet, kompetens och vilja till att vidareutbilda sig hos definierade bristkategorier bland sjuksköterskorna.

Att det ska löna sig att utbilda sig och göra ett bra jobb är helt i linje med liberala värderingar. Att lönen är rejält högre när man slutar sin yrkeskarriär än när man startade den är liberal realpolitik.

Annonser

One response to “Högre ingångslöner eller högre avgångslöner?

  1. Pingback: Kunskap och erfarenhet måste synas i lönekuvertet | Hans Åberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s