Lönen upp för sjuksköterskorna

En av de viktigaste utmaningarna för den offentliga välfärden är att kunna betala rimliga löner för de som jobbar i den. Lärare, sjuksköterskor, vård- och omsorgspersonal har idag orimligt låga löner, det är de flesta överens om. Dessutom är möjligheten att göra lönekarriär i det närmaste obefintlig. På sikt blir det ett problem för rekryteringen till välfärdssektorn.

Samtidigt är det inte helt lätt att bara lyfta lönerna generellt, det är väldigt stora grupper vi talar om. Det skulle kräva skattehöjningar och även medföra kännbara makroeknomiska effekter i form av inflation och räntepåfrestningar för landet som helhet.

Folkpartiet driver aktiv frågan om lönelyft i offentlig sektor men vi vill hellre se en ökad möjlighet till lönekarriär än bara generella lönepåslag. Det ska löna sig att göra ett bra jobb och det ska löna sig att utbilda sig. Det gör det inte idag där många års erfarenhet betalar sig dåligt med någon ynka tusenlapp extra i lön gentemot en nyutexaminerad.

I Stockholms läns landsting gör Alliansen nu en stor lönesatsning på specialistsjuksköterskorna. Det är både en satsning på kompetens och jämlikhet. 45 miljoner avsätts nästa år och ytterligare 45 miljoner för året därpå i definierade bristyrken. Utslaget på hela gruppen – det finns ca 3000 specialistsjuksköterskor på Stockholms akutsjukhus – betyder det ca 1500 kr/månad i extra men som ska fördelas individuellt.

Nyheten har mottagits positivt av vårdfacken och i vårdpressen. Bloggar gör ansvarigt personallandstingsråd Anna Starbrink (FP) och Birgitta Rydberg, Torbjörn Rosdahl, Helena Bargholtz, Cecilia Elving. Även Vänstern utropar ett förnöjt ”äntligen”.

Annonser

2 responses to “Lönen upp för sjuksköterskorna

  1. Pingback: Sjuksköterskor ska också kunna göra lönekarriär | Rydbergs recept - för liberal landstingspolitik Birgitta Rydbergs blogg

  2. Pingback: Kunskap och erfarenhet måste synas i lönekuvertet | Hans Åberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s