Veto innebär välfärdskollaps

Socialdemokraternas vacklande inställning till vinster i välfärdsföretagen ledde fram till en kompromiss på senaste partikongressen. Beslutet om vinstförbud undveks men till priset av en lokalpolitisk vetorätt. Ett socialdemokratiskt maktövertagande hotar därmed välfärden på ett avgörande sätt.

För den valkrets jag representerar – Bromma/Kungsholmen/Essingen – skulle ett sådant veto ge förödande effekter. 14 av 16 vårdcentraler skulle behöva stängas, 19 av 23 korttidsboenden, 7 av 9 vård- och omsorgsboenden. Även akutsjukhuset S:t Göran skulle behöva stängas. Vetot skulle med andra ord innebära en total kollaps i vården och omsorgen och i ett slag radera ut tryggheten för hela stadsdelens befolkning.

Människor är olika och har olika krav och behov. Det behöver speglas bättre i utbudet av välfärdstjänster. För Folkpartiet är det därför viktigare att förbättra mångfalden och kvaliteten hos välfärdsproducenterna än att följa deras balans- och resultaträkningar.

Har bloggat många gånger om detta. HÅ1, HÅ2, HÅ3. Det kan också finnas skäl att åter visa den sammanställning av vinsterna som Dagens Samhälle gjorde och Vårdföretagarnas kommentar kring beslutets omedelbara effekter. Eller skolborgarådet Lotta Edholms funderingar kring Stockholms skolor under vinstförbud. DN, SvD, Expr

Annonser

5 responses to “Veto innebär välfärdskollaps

 1. Valfrihet – frihet från att välja mellan okända alternativ.

  • Så kända eller okända som man vill. Det är upp till en själv att ta fram den information man anser sig behöva. Eller så kan man lita på kompisar.

   • Nej du, så enkelt är det inte. Det vet du. Hörsägen eller information från
    aktörerna själva är inte så pålitlig.

    • Vad jag menar är att det är väldigt sällan man har full information. Oftast ställs man inför val som man tvingas fatta på ofullständiga grunder. De flesta kan leva med detta.
     Du kan t ex gå in på Stockholms stads hemsida och läsa om alla aktörer som är betrodda att leverera välfärdstjänster till oss skattebetalare. Du kan maila, ringa in kompletterande frågor. Du kan prata med deras kunder. Precis som i alla andra sammanhang.
     Å väljer man fel, kan man välja om. Förutsatt att det finns några att välja mellan.

 2. Äldreguiden kan också vara till hjälp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s