Journalsnokning

Att läsa andras patientjournaler är alltför lätt trots att det är omgärdat av restriktioner och begränsningar. Ekot rapporterar igår om ”Nora”, den självdestruktiva flickan som var huvudperson i en uppmärksammad radiodokumentär som sändes tidigare i år. Inte mindre än 49 personer har varit inne och läst i hennes journal varav 27 – Ekots egen uppgift – inte tycks ha med hennes vård att göra.

Det är naturligtvis fullkomligt ohållbart. Människors integritet får inte kränkas bara för att det är möjligt. Att vården också går i en riktning mot än mer sammanhållna journaler är mycket oroande. Möjligheten till integritetsgenomslag blir därmed ännu större. Regelverk och etiska riktlinjer hjälper uppenbarligen inte.

Jag tror på en kombination av förstärkt skämsfaktor och ett annat sätt att se på vem som faktiskt äger patientdokumentationen.

Skämsfaktorn kan förstärkas genom att man tvingas skicka en kopia på vem som begärt att få titta i vilken del av patientjournel till den berörde patienten. Samma modell som när någon tar en UC.

Vi i Folkpartiet driver en linje där ”ägandet” av vårddokumentationen förs över till patienten. Patienten ”lånar ut” sin journal till vården och inte tvärtom som nu där vården har monopol på dokumentet. Den tekniska lösningen bör vara webbaserad – eget rum på nätet – och ska naturligtvis kunna låsas upp av vårdpersonal vid behov. En lösning helt i linje med Folkpartiets strävan att föra över mer makt till patienten och som också stärker integritetskyddet.

Jag har talat om det i fullmäktige och skrivit om det tidigare. Hanne Kjöller, DN är som vanligt på frågan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s