Fler experter i offentligvärlden

I dagens DN så föreslår en forskningsgrupp på Södertörns högskola att offentligvärlden borde koppla externa expertpaneler till sina upphandlingsprocesser. Dessa skulle t ex kunna användas för att utvärdera anbuden.

Det är ett bra förslag men varför begränsa sig till att bara granska anbuden. Den stora förbättringspotentialen finns i att låta experter bidra till hur själva upphandlingen definieras i sig; vilken vara eller tjänst är det som ska upphandlas?

Enorma belopp läggs årligen ner på att utforma upphandlingar som bara eftrefrågar det som redan finns. Utmaningen för välfärden är att försöka mana fram nya, bättre, effektivare sätt att organisera produktionen av välfärdstjänster och där är upphandlingen i sig en enorm begränsning. Där behövs sannerligen experthjälp för att ta fram bättre upphandlingsunderlag och processer. Inte bara för att utvärdera anbuden.

Offentligvärlden måste biffa upp sin inköpskompetens; årligen köper landsting och kommunala förvaltningar varor och tjänster för belopp som skulle göra vilken inköpsdirektör på vilket företag som helst avundsjuk men lägg deras kompetensprofil bredvid varandra och säg om den i något avseende följer storleken på inköpsbudgeten?

Som politiker skulle jag vara mycket betjänt av en extern expertgrupp med enda uppgift att agera djävulens advokat när väl projekt börjar ta form i investeringsplaner och upphandlingsdokument. Det behövs för att balansera förvaltningarnas informationsöverläge och skulle vara positivt både för kvaliteten och ekonomin i välfärdssektorn.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s