Du är vad du säger

I dagens SvD finns ett roligt inslag om ordets makt i politiken. Att valet av ord är en del av politikens konkurrensarsenal är ingen nyhet men här har man analyserat vilka ord som kopplas till respektive parti genom att analysera gamla protokoll och debattartiklar.

Ordet ”utanförskap” är det ord som fått tydligast genomslag de senaste åren, alla partier använder det mer idag än tidigare, och kanske är det också det ord som vände hela debatten till en Alliansseger 2006. Ordet ”fördelning” har minskat radikalt i användning vilket säkert också speglar ett skift i hela debatten.

På tidningens nätupplaga kan man följa utvecklingen av ett antal nyckelord kopplade till de olika partierna från 1996 fram till 2012. I papperstidningen så görs en genomgång parti för parti. Den är rätt intressant.

De ord som socialdemokrater använder mest är ”borgerlig” och ”regeringen” och det är genomgående genom åren. För moderaterna är ordet ”socialdemokraterna” det mest använda och det speglar väl de två huvudpartiernas konfrontativa retorik rätt bra. Det är svårt att hitta ord med större glöd hos dessa partier eller vad sägs om moderaternas flitigt använda orden ”möte” och ”information” eller socialdemokratiska älsklingsord som ”vidta” och ”avslag”?

Man har även gjort en analys av de senaste regeringsförklaringarna och socialdemokratiska partiledares linjetal. Mest typiska socialdemokratiska linjeord är ”Sverige, skall” (Göran Persson), senare förkortat till ”ska, också” (Mona Sahlin) och Juholts kort och gott ”ska”.

Annars speglar orden i mycket stor utsträckning partiernas sakområden. KD har mutat in begreppet ”hälsa”, MP ”utsläpp”, V ”äldreomsorg”, C ”företag”, SD ”invandringspolitik” och FP ”skolan”.

Vad gäller FP så är ord och begrepp kopplade till ”skolan” i princip de enda som förekommer de senaste 15 åren. Det speglar naturligtvis partiets starka fokus på frågan men det är samtidigt mycket oroande eftersom det så tydligt visar FP:s nischposition. Men en sådan strategi kan man aldrig bli större än själva sakfrågans betydelse i den allmänna debatten. Fler ord måste in i FP:s vokabulär!

Jesper Svensson läser också in underliggande saker i ordvalen. Anna Troberg är orolig för att centrala begrepp som t ex ”demokrati” håller på att tappa i relevans eftersom de används allt mindre av de etablerade partierna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s