LO hittar valvinnarfråga för Alliansen

LO förfasar sig över vinsterna i vården och omsorgen och kräver en omgörning av vårt samhälle i nivå med löntagarfonderna från sjuttiotalet. Avskaffande av LOVen – lagen om valfrihet – en av vår tids absolut största frihetsreformer, införandet av en ny bolagsform – Samhällsbolag – för all offentligt finansierad välfärdsverksamhet med den lilla egenheten att de inte får göra vinst, särskilda certifieringskrav på ägare av välfärdsbolag, jag antar att den största kapitalkällan – pensionsspararen och dess fonder – därmed är uteslutna som ägare, är LO:s recept.

LO målar upp bilden av ett nytt drömlikt Shangri-la, tyvärr fritt svävande från verkligheten. Vinsterna är inte och har inte varit extrema vilket Dagens Samhälle tydligt visat. Dessutom så har LO:s största förbund Kommunal fram tills idag spjärnat emot eftersom en mycket stor del av deras medlemmars – till övervägande delen kvinnor – arbetsförhållanden och trygghet kommer sättas på spel om man i ett slag slår ut privata intressen i deras bransch. Vem vet vad som fick Kommunal att gå emot sina egna intressen till slut men nog känns det som att kvinnornas intressen maldes ner i LO:s gubbröra.

Förslaget innehåller inte ett ord om hur kvaliteten eller produktiviteten i vår välfärd ska kunna förbättras, det enda som egentligen är intressant. Mest intressant är förslaget för att Alliansen nu tycks ha fått, som en skänk från ovan, en valvinnarfråga!

Mina landstingskollegor Birgitta Rydberg och Anna Starbrink (FP) skriver bra om vad detta kommer betyda för alla Stockholmare här.

Birgitta Rydberg skriver vasst på egen blogg att ”LO konstruerar och förstorar upp problem för att få tillfälle att göra det vänstern alltid har velat – bestämma över människors liv och ta över sådana beslut som stockholmarna kan och vill fatta själva.”

Per Gudmundson skriver väl om vilka utmaningar som välfärden står inför. SAF går naturligtvis i svaromål. Anders W Jonsson (C) reder ut de rent faktamässiga förhållandena. Andreas Bergström fyller på i faktarättandet. Juridikbloggen tuggar sönder förslaget rent tekniskt. Anna Starbrink invänder att valfriheten är hotad.  SvD kommenterar idag. Om behovet av mer mångfald har jag skrivit tidigare här samt om socialdemokraternas liknande förslag här.

Per Gudmundson gör några dagar senare en liknande analys om LO:s kvinnosyn som jag gör ovan. FP Nacka gör samma reflektion

Annonser

6 responses to “LO hittar valvinnarfråga för Alliansen

  1. Bensinbolag kan få gå med vinst. Där kan man ju byta snabbt om man blir missnöjd. Men byt sjukhus eller skola mitt under det att du är inlagd eller mitt i en termin! Det är skillnad på verksamheter.

  2. Vi har olika syn på sambandet mellan kvalitet och vinst. I normala fall är vinsten en funktion av kvalitet och inte tvärtom. Bra kvalitet belönas av nöjda kunder och därmed genereras vinst. Det sambandet är oftast satt ur spel i offentligt drivna verksamheter. Om all offentlig verksamhet hade skötts bra så hade det inte behövts några privata alternativ.
    Det finns andra branscher där det är svårt att ta sig ur en lösning när man väl valt; pensionssparande, byggare, banker/försäkringar m fl. Du skulle säkert tycka det var högst egendomligt om man förbjöd privata byggbolag att bygga för offentligt finansierad verksamhet även om det är rätt knepigt att ta sig ur ett misslyckat samarbete.

  3. Pingback: LO hotar valfriheten | Anna Starbrink

  4. Pingback: Veto innebär välfärdskollaps | Hans Åberg

  5. Pingback: Veto innebär välfärdskollaps | Liberal i Bromma

  6. Pingback: LO hotar valfriheten | Anna Starbrink

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s