Spår viktigare än gratis

Lika säkert som att tomten kommer till jul, lika säkert kommer frågan om spåravgifter upp när snön faller. Min parti- och landstingskollega Birgitta Rydberg vill lagstifta för gratis spår till svenska folket. En dom i Mora gör det OK att ta ut spåravgifter för preparerade spår. Rydberg befarar ett framtida folkhälsoproblem när plånboken får avgöra vem som kan skida eller inte.

Den folkhälsohämmande avgiften bör dock ställas i relation till den övriga kostnaden för att åka skidor. En skidåkare lägger ut många tusen bara på utrustningen; skidor, stavar, pjäxor, valla, kläder mm. Därtill transporter till och från spåren. Jag har svårt att övertygas om att en spåravgift, på säg 25 kronor, skulle hindra folk från att åka skidor.

Att preparera spår är inte gratis. Spårmaskiner kostar, bränsle kostar, människor som kör maskinen kostar. I tider då samhället har svårt att klara av normal snöröjning så görs spåren oftast av idrottsklubbar och frivilliga krafter. Det står vem som helst fritt att skida var som helst utom i de spår som idrottsklubbarna med mycket slit fixar ihop åt oss motionärer. Den som inte vill betala kan ju skida eller gå emellan. Problemet är inte avgifterna utan bristen på spår. Folkhälsan mår bättre av spår med avgifter än inga spår alls.

Bloggar: Inga Magnusson, Birgitta Rydberg

Annonser

One response to “Spår viktigare än gratis

  1. Gustaf Lindgren

    Bra.

    MVH / Best Regards. Gustaf Lindgren +46 (0) 70 3774548 Sent by phone. Apologize for the typos – nothing but thumbs!

    23 dec 2012 kl. 09:22 skrev ”Hans Åberg” :

    > >

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s