Liberal konkurrens

Centern presenterar ett nytt partiprogram. Som andra partier som genomgår samma process så efterlyses ett tydligare parti. Centern drömmer sig tillbaka till tiden då motståndet mot kärnkraften och motståndet mot Öresundsbron var tydliga kännetecken för partiet. Kanske är det just den inställningen, att vara mot, som gjort att jag alltid tvekat om Centerpartiet.

Nu är dock viljan till förändring och utveckling betydligt större. Det tidigare provinsiella perspektivet är bytt mot ett mer globalt. En starkare betoning på värderingar, en fortsatt stark hållning i miljöfrågorna; borgerlighetens gröna röst. Förslaget om fri invandring skapar rubriker och inre vånda.

Bäva månde möjligtvis Folkpartiet när man slår fast att Centerpartiet är ett liberalt, decentralistiskt parti. Eller vad sägs om följande fraser: ”Tanken om varje persons okränkbara rätt att få bestämma själv över sitt liv och en instinktiv misstänksamhet mot centralmaktens begär att inskränka denna rätt.”

Samtidigt saknas förslag inom näringspolitiken; det område som Centern i kraft av näringsministerposten borde ha lättast att utveckla. Det öppnar för skifte på taburetten efter nästa valseger för Alliansen. Jag ser gärna Jan Björklund på den posten efter nästa val. Näringslivspolitiken behöver ett reformlyft av samma kaliber som Björklund genomfört inom skolpolitiken.

Media: AB, Expr, DN, SvD, AB, DN2, SvD2

Bloggar: Törnqvist, Svensson, Andersson, Prärietankar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s