Hissnande perspektiv

Socialdemokrater förnekar sig inte. Nu har de huggit tag i frågan om vinsterna i välfärden. Likt en hund med toffeln i munnen skakar de ursinnigt sin påfunna fiende fram och tillbaka, förhäxade av det upplevda hotet. Nu senast i gårdagens SvD då företrädare för SSU går ut med en lång räcka av krav och begränsande inskränkningar i den offentligt finansierade välfärdsvärlden.

Lagen om valfrihet bör skrotas. Kommunalt veto mot fri etableringsrätt införas. Vinsterna ska självfallet begränsas. Modellkommuner inrättas där facket, politiker och tjänstemän (!) utvecklar tankar och drömscenarier kring vilka välfärdstjänster som medborgarna vill ha.

Ja, det är sannerligen rakt tillbaka till en tid av social ingenjörskonst med experter som över huvudet på vanligt folk reder ut vad som är bäst för dem. Denna oblyga hyllning till planekonomin grundsatser skymmer det faktum att deras förslag till vinstbegränsning i grunden är rätt okej. Jag tror att många bolag skulle välkomna vinstuttagsnivåer som ligger i nivå med räntan.

Motsvar kom idag från CUF:s ordförande. Kvalitetsfrågan är överordnad frågan om vinster och visst är det så. Men det förtjänar att påpekas att medborgaren och dennes vilja är överordnad systemet och allt det som systemets ingenjörer hittar på i all sin självpåtagna välvilja.

Bloggar: Hanna Wagenius, Anybody’s Place, Pluraword, Under tallen,

Annonser

3 responses to “Hissnande perspektiv

  1. Skrattade gott åt toffelliknelsen!! Bra inlägg – bevare oss väl!

  2. Pingback: Sans och balans i vinstdebatten | Hans Åberg

  3. Pingback: LO hittar valvinnarfråga för Alliansen | Hans Åberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s