Välfärdsjobb för långtidsarbetslösa, bra idé

Två nationalekonomer framför på DN Debatt idag tanken att våra offentliga arbetsgivare ska ta på sig att anställa Fas 3 personer i s k ”välfärdsjobb”. Det skulle stärka välfärden, samhället och inte minst den individ som är långtidsarbetslös. Forskning visar att ju mer aktiveringsjobben (Fas 3) liknar verkliga jobb desto större sannolikhet att kunna återfinna en plats på reguljära arbetsmarknaden. Dessutom hävdar skribenterna att staten skulle spara betydande belopp; hur framgår dock inte.

Jag tycker det verkar som en bra idé. Att våra offentligt finansierade arbetsgivare har ett större omsorgsansvar än andra tycker jag inte är svårt att smälta. Den effektiviseringsvåg som svept över hela den offentliga sektorn har skett på bekostnad av rent allmänmänsklig solidaritet med olika marginalgrupper. Den som, pga av olika handikapp eller funktionella nedsättningar, inte håller produktiviteten på topp har kallsinnigt sorterats bort.

För 25-30 år sedan fanns på alla större arbetsplatser personer med tydliga ”produktivitetsbegränsningar” som trots allt utförde allehanda enklare sysslor. Det var en del av ett omsorgsansvar som alla arbetsgivare tog på sig. De jobben finns inte längre.

Om vi genom ekonomiska incitament kan återinföra dessa jobb där kraven på prestation inte är 100 procent så är mycket vunnet. Inte bara i ekonomiska termer utan rent socialt och allmänmänskligt. Att de offentliga arbetsgivarna går före i den här frågan tycker jag är självklart.

Genom att t ex sätta upp ett mål om att 1 % av jobben ska utgöras av dessa ”välfärdsjobb” så skulle det beredas plats för  fyra hundra personer i den del av offentligheten som jag verkar i; Stockholms läns landsting.  Ett av hundra jobb låter ju inte som någon omöjlighet och borde sen lätt kunna skalas upp.

Media: DN

Idag (24 april) lanserar socialdemokraterna i DN ett förslag som verkar tämligen snarlikt det som expertgruppen presenterade för ett halvår sedan. Jag återfinner samma  poänger  i  socialdemokraternas förslag som i expertgruppens. 

Annonser

10 responses to “Välfärdsjobb för långtidsarbetslösa, bra idé

 1. alltså låt de som är utbildade sköta vården.
  att ta dit någon i fas tre är bara helt fel med tanke på att de får slavlöner.

 2. Pingback: Partiledardebatt – SD tilläts sätta agendan och EU-frågan mörkades som vanligt | Nemokrati

 3. Ursäkta-men vilket idiottänk! Det här har faktiskt redan prövats i de s.k. ”ungdomsarbeten” man skapade på 80-talet. Det ledde till att utbildade personer inom vården och andra sektorer blev arbetlsösa- kanske är det samma personer som idag går på just fas3? Se hellre till att de som är överkvalificerade för den här typen av arbete men man hamnat i fas 3 får kvalificerad kompetensutveckling som kan få dem tillbaka på banan och medverka till högre standard på andra områden och att de som redan är utbildade inom vården inte konkurreras ut av just ”slavarbetare” som skribenten ovan nämner. Deras löner är ju i vilket fall rena skämtet.

 4. Det här talade min Far om när han levde för många år sedan.Hur man nervärderar vissa yrken i samhället ,som när barnen skulle reparera sin förstörda skolor sjäva utan skydd vid både farliga och giftiga jobb ,som borde utföras av hantverkare med kunskapen.

 5. Då tycker jag att Hans Åberg i egen hög person ska åta sig att utföra dessa enkla sysslor för fas 3 ersättning.
  Det kommer att bli att bädda sängar och tvätta patienterna och vara en pottkusk…för den yrkeskategorin är ju borttagen och även dessa sysslor. Jag skulle vilja se herr Åberg utföra dessa sysslor för en fas 3 slavlön .
  Nu ska inte herr Åberg tro att det svenska folket är så dumma i huvudet att dom inte förstår att detta är ett lömskt sätt att sänka lönerna.
  Med andra ord :LÖNEDUMPNING !

  • Men det är ju så det funkar idag. Alla okvalificerade jobb utförs fortfarande men förr i tiden fanns det utrymme för att ge dom som inte var högpresterande att utföra dessa. Idag har dessa personer helt sonika åkt ut från arbetsmarknaden. Det är inte schysst; här ges en möjlighet att återfå en syssla för dessa. Det handar ju inte om att dumpa över tråkiga, farliga eller meningslösa arbeten.

 6. Jag hoppas verkligen inte och vill heller inte tro att kajza, Hasse J, Eva H., Jarre som hunnit före mej på din blogg ang ”Välfärdsjobb för långtidsarbetslösa, bra idé” är representativa för resten av befolkningen. Förslaget är helt rätt och jag hoppas förslagen får gehör. Ju fortare dess bättre.

 7. I dag pratar man om att så många saknar kollektivavtal inom välfärden och att många saknar relevant utbildning. Är det vad man här önskar för våra gamla…att oavlönad o därmed omotiverade människor med stora problem (ekonomiska o hälsomässiga..efter lång tids arbetslöshet) ska ha hand om vården… och förlängningen konkurrera ut den avlönade och utbildade personalen. Tänk för en gångs skull längre än näsan räcker…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s