Trafikförsäkringsföreningens chockavgifter

Den som någon gång kryssat runt efter billiga flygbiljetter har kanske också någon gång sorterat listan så att de dyraste biljetterna kommer upp först. Om du inte gjort det, gör det. Du kommer garanterat bli förvånad. En resa Stockholm – Barcelona kan då kosta 162 354 kronor men då får man också 3 eller 4 byten på köpet. Mycket flyg för pengarna s a s.

Just det resealternativet blir säkert ingen bästsäljare. Strängt taget är det betydelselöst, det är en fantasiprodukt och existerar knappast annat än som digital fiktion. Men ponera att ”produkten” bildade bas för en avgift för obetald eller försenad betalning. Om du missat betalningen med några dagar så baseras straffavgiftens storlek på den där resan för 162 tusen kronor. Du skulle säkert ta dig för pannan.

Men precis så ser Trafikförsäkringsföreningens* avgiftsstruktur ut. Ett exempel; jag fick för några år sedan en straffavgift för en obetald premie i samband med ett ägarbyte som baserade sig på en trafikförsäkringspremie som kostade 62 500 kronor/år. Alltså bara trafikförsäkringen.

Efter ett undrande samtal med föreningen om produkten verkligen existerade i sinnevärlden fick jag besked om att produkten visst existerade och en hänvisning till reglementet: ”Avgiften får vara tio procent högre än den högsta tillämpade premien på marknaden.” Dessutom svaret att frågan är rättsligt prövad och helt i sin ordning. Bara att betala och glömma m a o.

Men jag fick anledning att åter fundera på frågan häromdagen när jag i ett helt annat sammanhang fick ett utdrag från Kronofogden över en stackars dålig betalares skulder. Bland alla småslattarna så framträdde en extrempost; Trafikförsäkringsföreningen. Personen var skyldig föreningen inte mindre 273 806 kronor. En fullkomligt ofattbar summa. Om den dessutom är baserad på en fiktion så är det inget annat än en skandal.

Ett samtal med sagde person bekräftade mina misstankar. En missad avställning av en bil hade lett till en jätteavgift som naturligtvis inte kunde betalas. Som ledde till nya avgifter osv osv. Naturligtvis drabbar detta också människor som redan från början ligger i brygga. Hur skulden sen bara rullar på, helt okänsligt, gränsar till ren förföljelse.

Trafikförsäkringsföreningen måste se över sin avgiftsstruktur. Ett rimligt krav är att man måste kunna visa att det funnits en köpare av produkten för att kunna hävda att ”det är den högst tillämpade premien” på marknaden. Det får ju inte bli som den där resan till Barcelona för 162 000 kronor. Den finns ju inte. Verkliga avgifter får inte baseras på utopier.

*Trafikförsäkringsföreningen har ett gott uppsåt. De ger ersättning till de som drabbats av en skada i en trafikolycka där okända, oförsäkrade eller utländska motorfordon varit inblandade. 

Annonser

6 responses to “Trafikförsäkringsföreningens chockavgifter

  1. Fick en liknande chock när jag flyttade tillbaka till sverige efter 3 års arbete utomlands… hade missat att skriva av en bil, men försäkringen var borttagen .. 263 000 senare … betalar nu av för kung och fosterland.. men det värsta är att aviseringskostnaderna inte går att ta bort och räntan går ej att låsa..

  2. Jag pratat med Trafikförsäkringsföreningen för min hyresgästs räkning. Det går att förhandla med dem. De är inte helt oresonliga.

  3. Jonny Elofsson

    Har flera ja känner som blivit påkörda av sk avstälda bilar.men aldrig fått en krona av den försäkringen.mvh j

  4. Trafikförsäkringsföreningen måste bort. Ohederlig ‘klubb’ och sammansvärjning som skrämmer vettet ur vanliga bilister med kronofogde och tingsrätter. Sena betalningar kan lösas med en förseningsavgift från försäkringsbolag och inte denna skumma ‘klan’ . Dessutom upplyser dom inte att faktura från försäkringsbolaget inte är betald, utan det går direkt till TFF, Bilister- stå upp mot denna överjävliga sammansvärjning till ‘klubb’ och betala aldrig en krona till dom.

  5. Sant! TTF fyller ingen funktion. Försäkringsbolag får rätta sig efter samma regler som för vanliga bolag det vill säga skicka påminnelse samt påföra lite förseningsavgift. Sven om det är lag på försäkring för bil i Sverige så ska det inte vara tillåtet att ockra folk på pengar som en maffia. Bort med TFF! Erik Bilisten

  6. Bort med TTF dom sätter folk i obestånd och det är kriminellt.
    Björn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s