Mångfalden, inte vinsterna problemet

Vinster i välfärdssektorn är en fråga som skapar huvudbry för kollegorna på vänsterkanten. Får de finnas eller inte. Nu har Dagens Samhälle i och för sig visat att vinsterna i välfärdssektorn är, om inte obefintliga, så åtminstone beskedliga. Men den politiska debatten handlar sällan om det faktiska sakläget utan om hur vi upplever den. Just nu upplever den rödgröna sidan vinsterna som besvärande.

Idag skriver Ardalan Shekarabi (S) på DN Debatt om olika sätt att hantera vinstfrågan. Hans förslag är en ny modell som innehåller både möjligheter till tydligare kvalitetskrav, vinstutdelningstak och förbättra möjligheterna för kommuner och landsting att gynna non profit-alternativen.

Det sistnämnda kravet är det mest intressanta. Alla är nog överens om att konkurrens gynnar ”kunderna” men konkurrens kräver mångfald. I många andra länder har man vinstförbud men det är oftast historiskt betingat av en mycket stark ideell sektor. Det saknas i Sverige.

Av konkurrens- och mångfaldsskäl finns det därför starka motiv till att försöka hjälpa fram idéburna organisationer i välfärdssektorn. Att den kan stärkas genom att helt enkelt ställa krav på det vid upphandingar är tilltalande.  Även de ideellas egen organisation, Famna, har också krävt förändringar av LOU. Shekarabi hävdar nu att det är fullt möjligt inom ramen för befintlig EU-rätt.

Det gör ju inte att vinsterna försvinner men det är kanske lättare att smälta finvinster framför fulvinster.

Bland andra bloggar värda att nämna lanserar Lennarts Tryckeri idén om att bygga in återbetalning av övervinster – cash back i avtalen, medan Högberg noterar inkonsekvensen i den totala acceptans som gäller för alla behandlingshem som i princip samtliga är privat drivna. Den hälsosamme ekonomisten ser även han möjligheterna till en starkare ideell sektor. 

Uppdatering 8/10: Lena Sommestad har skrivit en intressant blogg i polemik med min. Jag har svarat på hennes invändningar i kommentarsfältet på hennes blogg.  http://lenasommestad.wordpress.com/2012/10/07/finns-det-skillnader-mellan-valfardsmarknaden-och-andra-marknader/

Fler kommentarer: DN, Prärietankar, SvD, GP, Dick Erixon, Lena Sommestad, DN2

Annonser

10 svar till “Mångfalden, inte vinsterna problemet

  1. Ping: De rättsliga aspekterna är viktiga men glöm inte de politiska | LO Bloggen

  2. Ping: Finns det skillnader mellan välfärdsmarknaden och andra marknader? | Lena Sommestad

  3. Lena Sommestad har skrivit en intressant blogg i polemik med min. Jag har svarat på hennes invändningar i kommentarsfältet på hennes blogg. http://lenasommestad.wordpress.com/2012/10/07/finns-det-skillnader-mellan-valfardsmarknaden-och-andra-marknader/

  4. Ping: Partiledardebatt – SD tilläts sätta agendan och EU-frågan mörkades som vanligt | Nemokrati

  5. Ping: Hissnande perspektiv | Hans Åberg

  6. Ping: Sans och balans i vinstdebatten | Hans Åberg

  7. Ping: Konsumentskydd i välfärdssektorn – finns det? | Hans Åberg

  8. Ping: LO hittar valvinnarfråga för Alliansen | Hans Åberg

  9. Ping: Veto innebär välfärdskollaps | Hans Åberg

  10. Ping: Veto innebär välfärdskollaps | Liberal i Bromma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s