Ett köttfritt pekfinger

Miljöpartiet envisas med att lägga förslag om köttfria dagar i olika politiska forum. Likt en idisslare stöts förslaget upp i omgångar. I landstinget i Stockholm har man ett flertal gånger motionerat om att införa obligatoriska vegetariska dagar i vården. Häromveckan lanserades förslaget även för Stockholms kommunala skolor.

Det står naturligtvis vem som helst fritt att äta vegetarisk mat när man så vill. Det kan rent av vara tillrådligt. Både i skolor och på sjukhusen serveras numera alltid ett eller flera vegetariska alternativ. Flera skolor i Stockholm har redan infört köttfria dagar. I vården i Stockholm pågår stora förbättringar vad gäller maten. Där är näringsinnehållet viktigare än moralen. En näringsriktig mat – kött och/eller vegetarisk –  kan vara skillnaden mellan tillfrisknande och inte.

Vad jag vänder mig emot är att man vill tvinga människor till moraliska ställningstaganden. Pekfingrar är sällan stärkande för motivationen.

Annonser

9 responses to “Ett köttfritt pekfinger

 1. fast att vägra vegetarisk mat är ju också ett ställningstagande.
  och om jag utgår från din text vet du uppenbarligen att vegetarisk mat kan vara fullt näringsriktig, varför då välja bort den när den är bättre för miljön? vuxna människor borde skämmas att ta till tvång-argumentet i den här debatten, det är vi som ska vara förebilder för barnen. ingens rättigheter kränks genom vegetarisk kost en dag i veckan.

  • Jag har faktiskt inte sagt att man ska vägra vegetarisk mat. Snarare tvärtom. Men att göra det till ett tvingande beslut är jag emot.

   • jag ska kanske omformulera mig då: att välja att inte införa köttfri dag är också att ta ställning. det är ett aktivt val. det handlar inte om ”moraliska pekpinnar”, det handlar om att vårat jordklot inte klarar av köttkonsumtionen. det är ett reellt hot mot mänsklighetens överlevnad. hur skulle ett ”tvång” att äta vegetariskt en dag i veckan vara värre än det?
    och hur är det med andra ”tvång”? ska man få strunta i att sopsortera också, ska man få slänga batterier och elektronik var som helst? varför är just köttätandet nästan jämställt, i mångas tankevärld, med en rättighet?

 2. Kära Hans.

  Vilket näringsämne menar du saknas, i all kost utom kött, som folk i Stockholm uppenbarligen dör utan?

  Väldigt fint politiskt skrivet när du lyckas antyda att vegetarisk kost är livsfarligt och få miljöpartiet att framstå som misantropiska sadister, utan att påstå någotdera. Eloge till dig Hans.

  Kram

 3. Det har givetvis inget som helst med moral att göra (du får gärna utveckla vad du menar). Det är en nödvändig omställning. Hur tycker du själv att omställningen ska gå till? Somliga går före, andra kommer efter och kritiserar. Noterar att du själv inte har några konstruktiva förslag på hur överkonsumtionen ska hanteras. Inte heller har jag hört några från Folkpartiet (förutom dina partikamrater i Kungälv som drev på för köttfria dagar i kommunen).

  Svensken överkonsumerar animaliska produkter på ett sätt som riskerar folkhälsan. Tidigare i år avfärdade professor Claude Marcus folkpartiets folkhälsopolitik med ordet ”det är flum, det är ju flum, det är ju flum” i direktsänd tv.

  Till på köpet ser Birgitta Ohlsson ut att misslyckas i förhandlingarna om EU:s nya jordbruksbudget och Marit Paulsen har gömt sig i garderoben:
  http://ltz.se/nyheter/ostersund/1.3835310-enig-kritik-mot-regeringen-i-jordbruksfragan

  Hur ser du på rökförbud i skolor? Är det inte ett moraliserande pekfinger att förbjuda rökning i skolor om du applicerar din logik på den frågan?

  • Mitt miljösamvete, rymligt eller ej är min ensak. Knappast föremål för politiska beslut.
   Mat är än så länge betraktat som livsnödvändigt och inte som något skadligt. Det gäller däremot inte tobak.

 4. Och du sitter alltså i Landstingsstyrelsen! Otroligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s