Läkemedelsbolagens syn på jämlik vård!

Informerade patienter, centraliserad specialistvård, skrotat kostnadsansvar hos landstingen, mer klinisk forskning – se där fyra egendomliga förslag från ”Kommissionen för jämlik vård” lanserade i gårdagens DN Debatt!

Egendomliga därför att om man nu hade ambitionen att obundet föreslå jämlikhetsförbättringar i vården så finns det finns det många mer angelägna saker än att centralisera sjukvården och kantskära landstingens självbestämmande.

Men förslagen framstår som mer förståeliga när man inser vem som står bakom. Kommissionen med den pompösa titeln är nu inte någon obunden verksamhet utan bakom står i själva verket läkemedelsindustrins eget branschorgan Lif. Inte ett ord nämns om detta i artikeln.

Kommissionen är alltså inget annat än ett PR-jippo för att stärka läkemedelsproducenternas ställning i samhället. Att Ilija Batjlan, kommissionens ordförande och här presenterad som forskare (!?!), tillsammans med några ytterligare politiker och politiska lobbyister kan låna sitt namn till PR-syften är inte svårt att förstå men att en aktad skribent som Hans Bergström, tidigare ledarskribent på DN, deltar framstår som en gåta.

Om detta har Birgitta Rydberg nu och tidigare också bloggat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s