Stiligt ställningstagande Sundin!

Mattias Sundin, nyss inkommen i Riksdagen på ersättarmandat, bidar inte sin tid att göra ett starkt avtryck. Redan imorgon tänker han trycka Nej när han istället förväntas trycka Ja till det nya datalagringsdirektivet, skriver han på DN Debatt idag.

”Jag är kritisk i sak till den nya lagen, men mitt ställningstagande ska också ses i ljuset av den oroväckande trend vi har sett i Sverige de senaste åren, med ständigt nya, integritetskränkande lagstiftningar.”

Javisst, vi är många som inte bara oroar oss över enskilda lagförslag utan för hela utvecklingen där man långsamt rullar upp självklara försvarslinjer för den personliga integriteten med hänvisning till nya tider, nya tekniker, nya hot.

För en liberal borde den ryggmärgsmässiga reflexen alltid vara NEJ när den personliga friheten och integriteten är hotad eller utsatt för tryck från övermakten. Folkpartiets roll är att utgöra motkraften till övervaknings-samhällets framväxt vilket det kanske varit lite si och så med menar Sundin. Men han efterlyser också mer konstruktiva förslag på lag- och regelförändringar från integritetsvänner och för själv fram ett antal. På sin blogg bjuder han in till ett arbetsmöte om detta.

Kanske det är dags att damma av det förslag jag, och några till med mig, förde fram när FRA-debattens vågor yrde som värst; en privat, fredad zon på nätet som skydd för den personliga integriteten.

Det borde gå att definiera vad som är privat information, då borde det också gå att lagstifta om rätten till denna privata information. Denna ”äganderätt” kan inte tillhöra någon annan än den enskilde. Regler kan då skapas när rättigheten kan genombrytas av statens instanser, såsom polis, åklagarväsende, domstolar.

Vill man lagra, eller samköra, informationen skall tillstånd inhämtas från berörd individ eller prövas av domstol. Detta också i ljuset av nätmobbing och skandaliserande mediedrev där oskyldiga människor hängs ut till allmän begabban utan möjlighet till försvar eller upprättelse.

Ett slags moderniserad offentlighetsprincip reviderad, inte bara för att tygla den formella makten, utan även för att skapa ett skydd mot den informella makten som med teknikens möjligheter kan sprida sann eller falsk, offentlig eller privat information över hela vår glob med ett enda klick.

Bloggar gör även: Anna Troberg, Jinge, Kulturbloggen, Jens Holm, Frihetssmedjan, minamoderatakarameller, Mikael Andersson, Helena von Schantz.

Media: AB, AB2

Annonser

One response to “Stiligt ställningstagande Sundin!

  1. Tack.

    Alltid trevligt när en liberal sticker upp huvudet ur Folkpartiet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s