En lättnadens suck

Stora delar av VårdStockholm drog nog en lättnadens suck när resultatet av den största sjukhusupphandlingen i modern tid kungjordes igår eftermiddag. Capio får driva vidare S:t Görans sjukhus ytterligare nio år med fyra års möjlig förlängning.

Capio vinner upphandlingen på överlägset bästa kvalitet; bästa betyg i två av tre kriterier och näst bästa betyg i den tredje. Konkurrenten Aleris kammade här helt noll på kvalitetsurvalet.  Dessutom ligger Capio ca 100 miljoner under Aleris anbud per år.

S:t Görans sjukhus har kommit att framstå som det bästa sjukhuset bland Stockholms sex akutsjukhus och används ofta som fruktbart jämförelseobjekt för de andra landstingsdrivna sjukhusen. Inte minst i kampen mot Vårdrelaterade infektioner (VRI) så toppar S:t Göran ständigt tabellerna som mest framgångsrika enhet. Ett faktum som också spelat in vid utvärderingen av tänkbara operatörer.

En ny aktör hade säkert kunna skapa nya spännande impulser men att tro att ett byte av regi för ett helt sjukhus kan passera helt friktionsfritt är inte realistiskt. Risken för produktionsbortfall och allmänt dålig service är här stor. Något som måste beaktas när funderingar på privatisering av nästa sjukhus börjar ta form. Jag tycker dock det är rimligt att ytterligare ett sjukhus drivs privat för att få ännu en alternativproducent att jämföra med.

Media: DN, SvD, Dagens Medicin, DI

Bloggar: Birgitta Rydberg, Gustav Andersson, Ekonomisten

Annonser

One response to “En lättnadens suck

  1. Pingback: S:t Göransupphandlingen: Kvalitet fällde utslaget | Rydbergs recept – för liberal landstingspolitik Birgitta Rydbergs blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s