Journalsystem och integriteten

(Detta är ett inlägg jag gjorde i dagens Landstingsfullmäktige med anledningen av en motion ifrån MP om dataläckage och patientintegritet.)

Elektroniska journalsystem och samlade journaler är i grunden något positiv. Med relevant information på ett ställe stärks patientsäkerheten. Risken för felbehandlingar, farliga läkemedelskombinationer eller upprepning av redan gjorda provtagningar och undersökningar minskar.

En oroande aspekt dock, som Michel Silvestri tar upp i sin interpellation, är om vårdpersonalen missbrukar sin tillgång till patientinformation. Då blir den samlade journalen ett oerhört stort hot mot den personliga integriteten. Det riskerar bli ett långt mycket större integritetsgenomslag än datalagringsdirektiv och signalspaning över nätet.

I landstingets regelverk gäller att patienten alltid måste ge sitt godkännande innan någon i en annan del av vården ser en viss del av journalen. Det finns olika behörighetsnivåer och spärrar som ska förhindra att information av misstag hamnar utanför sin naturliga domän. Obehörig inloggning är straffbart.

Det låter bra. Likväl är jag som enskild medborgare skeptisk. Hur många gånger har jag fått information om att någon läst min journal? Känner jag någon som fått sådan information?

Är det någon här i salen som fått en sådan information? Räck upp en hand! (Svar ingen.) Känner någon här i salen någon som fått en sådan information? (Svar ingen.)

Ja, så bra fungerar den rutinen. Men det kan ju också bero på att ingen från någon annan vårdavdelning faktiskt läst i journalerna. Men vad var då nyttan med den samlade journalen? Om ingen behöver läsa i den?

Hotet mot den personliga integriteten har än så länge vägt lätt i debatten om samlad journalföring.  De tänkta fördelarna har varit svåra att argumentera mot. Men, till syvende och sidst så tror jag att vårdens efterlevnad av sitt eget regelsystem och risken för ett ständigt informationsläckage kommer vara den största svagheten med ett samlat journalsystem.

Folkpartiet driver hårt frågan om att ge patienten makt över sin egen journal. Inte minst av integritetsskäl. Patienten själv ska äga sin egen vårddokumentation. Vi vill ge patienten ett eget rum på nätet – en egen databas – där all journalföring samlas. Naturligtvis ska läkare och vårdpersonal i nödfall kunna öppna upp och få tillgång till den informationen.

Det handlar om att på sikt vända perspektivet och ge patienten makten över sin egen privata intressesfär, även i vården.

Annonser

5 responses to “Journalsystem och integriteten

 1. Michel Silvestri

  Håkan,
  Tack för ditt inlägg på landstingsfullmäktige häromdagen.
  Det finns många viktiga aspekter på detta med journalsystem och patientdata, och du satte extra fokus på en av dem – patientens integritet.
  När det gäller att som patient få se vilka som loggat in i ens journal så måste man ansöka om att få ta del av loggen. En närstående ansökte nyligen om detta, på samma blankett som är till för att få kopia av journalen. Kopior kom inom 2 dagar!
  Loggen däremot var man tvungen att ringa om särskilt. Det ska tydligen inte vara alltför lätt…
  Det blev inte så mycket debatt i denna fråga i fullmäktige, tycker jag. Det beror nog på att vi är väldigt eniga i dessa frågor – men mycket kvarstår att göra för att säkra patientdata på bästa sätt.
  Vänlig hälsning,
  Michel Silvestri
  Miljöpartiet De Gröna

  • Tack själv för en bra interpellation.
   Det finns en storskalighetsdröm i vården att allt man gör tillsammans, samordnat, centraliserat blir bättre än om man gör det verksamhetsindividuellt, lokalt och i den takt som verksamheten själv ser skapar nytta. En samlad patientjournalföring är en sådan fråga där storskaligheten har haft företräde framför andra hänsyn. Jag är inte helt övertygad om den samlade journalföringens förträfflighet eftersom jag ser riskerna mot bl a integriteten. Där är vi nog rätt överens över partigränserna men vi gör säkert olika värderingar av riskerna.

   Man kan också fundera över vad man egentligen menar med begreppet ”samlad journalföring”? Att allt är åtkomligt eller de facto sitter ihop fysiskt i ett gemensamt system? Det sistnämnda gör mig orolig för stora system tenderar att bli oflexibla och på sikt ohanterliga och dyra.

   Intressant information du delger om hur man kommer åt loggen och journalinformationen. Loggen trodde jag skulle skickas ut på samma sätt som t ex gäller för en kreditupplysning.

   Hälsn/Hans (Håkan?)

 2. Michel Silvestri

  Hans,
  Samlad journalföring är något i grunden positivt, men som alltid så har myntet två sidor. Risken/nackdelen är att vårdgivare ser onödigt mycket, men också att patientdata kan komma på avvägar om den blir alltför spridd.
  Som jag nämnde i fullmäktige så har en kartläggning påbörjats inom SLL med framtagande av förslag rörande bl a detta, men det arbetet tycks ha runnit ut i sanden. Förhoppningsvis så får det arbetet slutföras. Det är viktigt!
  Bästa hälsningar,
  Michel

  *Ber om ursäkt att jag döpte om dig (även i debatten?)
  Hmm, det brukar vara jag som får konstiga benämningar…

 3. Pingback: Journalsnokning | Hans Åberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s