Vårdcoacher en succé

Stockholms läns landsting har i ett försök inrättat personliga coacher för de som ofta uppsöker vården.  Vårdcoachen har gett personlig rådgivning för att patienterna ska kunna bättre hantera sina sjukdomar själv och snabbare hitta rätt i vårdapparaten när det är aktuellt att söka hjälp. Nu visar en utvärdering på mycket lyckosamma resultat rapporterar DN i dagens pappersupplaga. Vårdkostnaden för försöksgruppen nästan halverats och de känner sig samtidigt mycket nöjdare och bättre behandlade.

En procent av befolkningen, ca 20000 personer, står för en tredjedel av vårdkostnaden. Omsatt på hela den vårdtunga gruppen skulle detta kunna innebära att man kan frigöra nästan 90 vårdplatser och över 300 läkartjänster per år. Det är sannerligen glädjande resultat. Nöjdare patienter och minskade kostnader.  Jag tycker det är ett utmärkt exempel på hur sjukvården, genom att envetet jobba med målgruppsanpassning, kan förbättra både patientnyttan och sänka kostnader.

I England har den s k GP:n (general practitioner ung som vår husläkare) coachansvaret för patientens hela resa i vården. Något vi inom Folkpartiet försöker kopiera genom vårt krav på en starkare primärvård och husläkare.

Annonser

One response to “Vårdcoacher en succé

  1. Förefaller ju vara en stor framgång. I första hand ur patientens synpunkt, men självfallet även rent ekonomiskt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s