Fulvinst eller finvinst

Lars Pettersson, generalsekreterare för Famna skriver idag i DN (tyvärr bara i pappersversionen men även på egen blogg) om att det inte är vinsten i sig som är det viktiga utan hur vinsterna används. Detta som en kommentar till Johannes Åmans ledarstick häromdagen där han menade att frågan om vinst eller inte vinst är fördummande. Något jag också skrev om här.

Famna organiserar non-profit verksamheter i vård och omsorg och har inget emot vinst men är lite petig på hur de används. All vinst i Famnas verksamheter återinvesteras i verksamheterna. Något liknande de ömsesidiga försäkrings-bolagen där all vinst återgår till spararna. Det som utgör skillnaden mellan fulvinst och finvinst är hur de används menar Pettersson. Jag håller helt med.

Famna menar att de icke vinstdrivande organisationerna är missgynnade idag då kommuner och landsting tillämpar LOU på ett konkurrensbegränsande sätt. Det låter oroväckande och helt stick i stäv med samhällets önskemål. Jag menar att vårt sätt att möta fulvinster i vård- och omsorg är just att bygga upp alternativa verksamhetsformer.

Det är en grannlaga uppgift för politiker att undanröja alla konkurrens-hämmande hinder. Vinst är en viktig drivkraft för de flesta verksamheter men det förutsätter jämlika konkurrensvillkor. Låt sen konsumenterna avgöra om de vill stödja verksamheter som gör fulvinster eller finvinster.

Annonser

8 responses to “Fulvinst eller finvinst

 1. Då är det viktigt att konsumenten (en normalbegåvad, normalinformerad, om dement med goda rådgivare) kan se skillnaden mellan ful- och finvinst.
  Katrina R

  • Jag tror att de flesta kan skilja på en stiftelse och ett aktiebolag, på Blomsterfonden och Carema. Sen är det upp till var och en att göra en egen värdering av vad man lägger in i begreppet ful- och finvinst. Om nu det är betydelsefullt. Vissa vill ju hävda att pengar inte luktar. 🙂

 2. Håller med om att det är väsentligt hur vinsten används. Om den trollas bort via räntesnurror till Cayman Islands passar epitetet fulvinst. Men fulvinst kan även genereras om slapp upphandling och brist på kontroll tillåter skolor utan gymnastiksalar eller äldrevård med blöjvägning.

  • Om vinsten plötsligt plockas fram ur en dåligt fungerande offentlig verksamhet fvb Cayman Island då kallas den fulvinst. Men egentligen är det ju en skandal att man tidigare slösat med de offentliga medlen. Det är väl det du menar. Håller helt med.

 3. Jag har själv en hel del erfarenhet från sjukvård och kan väl säga att S:t Görans sjukhus har fungerat mycket väl. Man kan ju som patient jämföra många kriterier, S:t G vinner för mig som patient. Jag har för mig att de också vårdat patienter billigare än de motsvarande sjukhusen i området.
  Jag vet också att personalen jobbar i team och man märker av den positiva atmosfären då man vårdas. Just den sistnämnda moroten spelar också in för personal som arbetat på S:t G, och sedan på bemanningsföretag. Flera
  av dem har kommit tillbaka till S:t G. Morötter finns det alltså flera, pengar
  och kurser m.m
  .

  • Ja, du pekar på en väldig viktig del. Att motivera med mer än bara ekonomiska incitament är jätteviktigt. Hur skulle annars sjukvården gå runt. Det är ju knappast några överlöner vi talar om.

 4. Pingback: Mångfalden, inte vinsterna problemet | Hans Åberg

 5. Pingback: Riskkapitalfrossa | Hans Åberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s