Att göra vinst eller inte göra vinst

Ja eller nej till vinstintresset är en fördummande fråga skriver Johannes Åman i DN idag. Javisst, avsaknad av vinstmotiv i offentlig regi har inte nödvändigtvis lett till hög kvalitet. I en fungerande marknad brukar vinster vara kopplat till nöjda kunder och därmed en upplevelse av bra kvalitet.

Vad som krävs är många alternativ som gör det möjligt att välja eller välja bort för mig som finansiär. Mångfald är grundbulten i en marknadsekonomi. Vi måste jobba på att få in fler stiftelser, kooperativ och andra alternativa ekonomiska former, inte bara aktiebolag, i vård och omsorgsmarknaden. Där finns en politisk utmaning att stimulera och underlätta för dessa att verka.

Ser till min glädje att min efterlysning av mer politik för att stärka mångfalden inom vård- och omsorgsmarknaden också delas av mina partikollegor Anna Starbrink och Olle Schmidt som skriver bra om detta på SvD.

Inom parentes sagt så kan man, som skribenterna föreslår, runda LOU genom att införa vårdval eller att helt undanta lagen för t ex idéburna organisationer. Mer radikalt är att helt sonika skrota LOU som i mina ögon är helt kontraproduktiv.

Ordet är mångfald sa Bill!

Andra som bloggar: Peter Andersson, Johan Westerholm, Olle Schmidt, Anna Starbrink

Annonser

4 responses to “Att göra vinst eller inte göra vinst

  1. Pingback: Fulvinst eller finvinst | Hans Åberg

  2. Det blir ofta så att man ser saker förenklade som för eller emot, i detta fallet vinst eller inte. Men i slutänden är det människor som måste utföra sina uppdrag på ett bra sätt och se nyktert på den form man arbetar under. När det gäller vanliga varor så är det lättare att jämföra och välja. Jag vet inte själv hur man väljer vård, så det kanske skulle finnas någon typ av lättillgänglig information om den saken. Man borde kunna se vad andra tycker om respektive ställe, man kanske inte åker ut och in regelbundet så att man kan bilda sig en egen uppfattning.
    Göran

    • Jag vill inte förringa problemet med att välja vårdgivare men ställs vi inte inför samma osäkerhetsmoment när vi ska välja advokat, revisor, byggbolag eller annan tjänsteleverantör? Till slut väljer man en som man tror är bra, antingen baserat på en välgrundad analys eller på mer grumliga faktorer. Oftast rent emotionella. Säkert mycket på vad ens kompisar tycker. Det behöver inte vara fel det heller.

  3. Pingback: Riskkapitalfrossa | Hans Åberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s