Fler företag gör ett mjukare samhälle

Mats Odell presenterar i DI idag vad han skulle göra för att förbättra företagande och näringslivspolitiken i den händelse han skulle ta över partiledarposten i KD. Som ordförande i näringslivsutskottet så finns frågorna redan på hans bord men en hägrande partiledarpost har tydligen motiverat honom att fundera ett varv till på frågorna.

Det är inga revolutionerande reformer som Odell presenterar men innehåller likväl många bra synpunkter. Han stämmer in i den analys som just nu genomsyrar alla borgerliga partier utom moderaterna; arbetsgivaravgifterna måste sänkas, sjuklöneansvaret måste begränsas, LAS måste reformeras. Ett intressant förslag är schablonbeskattning av enklare tjänsteföretag typ taxi, frisörer, caféer. Det skulle minska onödig skatteadministration och säkert påverka skatteviljan positivt i många kontantbranscher.

En mycket viktig punkt som Odell pekar på är företaget som social konstruktion. Företagande är inte ”bara ett sätt för ett fåtal att skapa välstånd för sig själva utan en grundpelare för att bygga sociala strukturer sammanhang som gör att samhällsväven blir tätare och behovet av en allomfattande stat blir mindre”.

Ett samhälle där företagandet bara bygger på konsulter och inhyrd personal blir inget bra samhälle. Förutom att det slår ut alla de som inte platsar i bemanningsföretagens rullor eller inte trivs med livet som konsult så minskar det faktiskt möjligheten för företag att långssiktigt utveckla sin konkurrensförmåga vilket är helt avgörande för Sveriges förmåga att generera välfärd. Den sitter ju framförallt i hur företagen utvecklar sin förmåga som lagmaskin och den byggs framförallt på egen personal och inte på legoknektar.

Det är ännu ett viktigt skäl för att det måste bli lönsammare att anställa, något vi i Liberala Företagare driver i namn av ”anställarlinjen”. Företagen har en central roll i samhällsbygget, inte bara som skattegeneratorer. Ett samhälle med ett rikt företagsliv blir ett mjukare samhälle.

Annonser

6 responses to “Fler företag gör ett mjukare samhälle

 1. Pingback: Snabb och rätt matchning utvecklar företagets konkurrensförmåga

 2. Pingback: Bemanningsbranschen och företagens sociala kitt | Hans Åberg

 3. Pingback: Bemanningsbranschen och företagens sociala kitt | Liberala Företagare

 4. Pingback: Företagsutveckling genom interaktion, relationer och nätverkande

 5. Du missar en del väsentliga punkter, Hans. Bilden skiftar väl med olika glasögon. Jag har utvecklat mitt resonemang i ett nytt inlägg på Sanning om bemanning.

  • Hej Henrik,
   Jag tycker du försöker kladda på mig åsikter som jag inte har och inte heller uttryckt. Efter att ha jobbat i näringslivet i snart 40 år i alla möjliga olika sammanhang och former; nätverk, projekt, konsult, uthyrd och som anställd känner jag mig rätt förtrogen med både olika sätt att organisera företag och företagsliknande verksamheter och hur värde skapas. Jag kan också se hur fördelar och nackdelar med olika verksamhetsformer skiftar i olika utvecklingsfaser. Det behöver man inga forskningsrapporter för att kunna konstatera.

   Jag har inga åsikter om vilka företagsformer som är bättre än andra. Jag tror på mångfald. Fungerar verksamheten så kommer den att finnas och utvecklas. Bemanningsbranschen är här en jätteviktig del av hur strukturen i hela näringslivet kan utvecklas och bli effektivare. Har jag uttryckt något annat?

   Däremot så är jag, och många med mig, väldigt orolig över den hårda utslagning som pågår på arbetsmarknaden där många svagare och lågpresterande personer helt enkelt tvingas bort för gott. När jag som ung kom ut i arbetslivet på 70-talet så fanns det på varenda arbetsplats; vare sig privat eller offentlig, ett flertal särlingar och, vad man idag skulle kalla, lågpresterare.

   De hade olika enklare sysslor och kraven på närvaro och prudentligt avlevererade arbetsuppgifter var inte strikta. Men de fick vara med i det sociala sammanhang som en arbetsplats utgör. Det var en social insats som det ålåg alla att bidra till.

   Men dessa personer finns inte längre kvar ute på arbetsplatserna, inte ens i de offentliga verksamheterna som effektiviserat lika nitiskt som det privata näringslivet, och de finns absolut inte i bemanningsindustrins uthyrningslistor. Eller gör de?

   Jag tror att ”företagen” har ett speciellt ansvar, och faktiskt väldigt bra förutsättningar, för hur vi ska kunna återta det sociala ansvaret för människor som traskar utanför den formstöpta mallen för lönsam och produktiv förmåga. Det är viktigare att diskutera än den akademiska frågan vad som idag utgör ett företag.

   Hur får vi företagen att återta det här sociala ansvaret, hur får vi bollen att åter rulla i rätt riktning? Vi på Liberala Företagare driver anställarlinjen – att göra det enklare, billigare och mindre riskfyllt att anställa. Det tror vi är ett sätt att förbättra det sociala ansvaret för de svagare i samhället.

   Förhoppningsvis finns det fler, bra förslag. Vad är bemannings-branschens förslag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s