Sänkta bolagsskatter inte tillräckligt

Dagens DI förhandsrapporterar från regeringens särskilda skattekommitté att bolagsskatten troligtvis kommer sänkas på bekostnad av ränteavdragen. Det är positiva besked för företagare landet över. Skattenivåerna måste långsiktigt anpassas till övriga Europa och då talar vi om skattenivåer på 15-20 procent mot dagens 26.

För småföretagarna är det dock ännu viktigare att arbetsgivaravgifter och sjukförsäkringsreglerna förändras. Hur ska småföretagare kunna växa om man inte vågar anställa? Idag är det alldeles för dyrt och riskfyllt att anställa personal.

Sänk arbetsgivaravgiften för småföretagare och gör det möjligt att flexa med antalet karensdagar är två krav som Liberala Företagare driver i namn av ”Anställarlinjen”. Det måste bli mer lönsamt att anställa också!

Annonser

4 responses to “Sänkta bolagsskatter inte tillräckligt

 1. Bra Hasse ! Företagare har inte vunnit mycket än på Alliansen.

  Jan Sj
  Abrahamsberg numera

  • Nä, de hade kunnat göra mer. De små bolagen finns inte på Moderaternas radar och att ge Centern, som ju har ansvar för företagarfrågorna, eller Folkpartiet, som har gamla traditioner att försvara bland de småföretagare som inte är sossar, särskilda publika favörer ligger inte i deras intresse.

   Kul med Abrahamsberg. Borta bra men Bromma bäst heter det ju!

 2. ”Idag är det alldeles för dyrt och riskfyllt att anställa personal.”

  Det är ju fullständigt absurt att säga så.
  Vill du så kan du anställa och t.o.m få betalt.
  Hur kan det bli förmånligare?

  • En företagare som anställer en person påtar sig sjuklöneansvaret för de första två veckorna av den personens eventuella sjukfrånvaro. Det gäller även om personen bryter benet i backarna på sin semester. Det är nog enskilt det största riskmomentet för en företagare. Att man plötsligt står där med fullt sjuklöneansvar plus kostnaden för att hyra in en extra person för att ersätta den sjuke.
   Företagaren själv har kraftigt begränsad sjukersättning; sju karensdagar till att börja med.
   Dessutom så är en stor del av arbetsgivaravgiften en ren avgift, drygt 9 procent eller ca 1/3 del av arbetsgivaravgiften, som går rakt in i statskassan utan att komma vare sig den anställde eller arbetsgivaren till del. Det är inget annat än en anställningsskatt.

   Du pekar på det faktum att det på annat håll i statsförvaltningen sitter folk och funderar på hur man kan stimulera företagare att anställa de som verkligen hamnat utanför arbetsmarknaden. Det har resulterat i en rad subventioner för att anställa särskilt drabbade grupper. Det ska dock inte blandas ihop med de mycket stora inbyggda hinder som finns i vår skatte- och arbetsmarknadslagstiftning som direkt och indirekt motverkar både företagande och spär på arbetslösheten. De hindren vill vi, Liberala Företagare, ta bort.

   mvh/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s