Tidsgarantier på akuten upprör läkarna

En av morgonens nyheter i radions P1 handlar om att akutens kortade väntetider kostar miljoner. Politikernas krav på ökad tillgänglighet driver inte bara kostnader utan leder också till att fler söker sig till akuterna istället för primärvården. En läkare på Sahlgrenska i Göteborg gör sig till tolk för kåren, får man anta, och ifrågasätter kravet på ökad tillgänglighet. I somras kunde vi läsa ett liknande inlägg i Dagens Medicin där en akutläkare i en krönika ondgjorde sig över politikernas detaljkrav på hennes arbete.

Jag har lite svårt att förstå reaktionen. Det finns ingen i Sverige som inte har egna erfarenheter eller hört om andra nära och kära som suttit och väntat i timmar på akuten och då talar vi inte om triviala snuvor och örsprång.

Enligt en utredning från Socialstyrelsen så varierar väntetiden bara för att få träffa en läkare på akuten från 29 minuter (Piteå) till 2 timmar och 17 minuter (Östersund). Medelväntetiden för Sahlgrenska, för att ta ett annat exempel, låg på 83 minuter i den undersökningen. En timme och 23 minuter för att få träffa en läkare! I snitt. Det betyder att många får sitta ännu längre. Tänk dig själv att du skulle få sitta på banken och vänta i 1 timme och 23 minuter för att bli betjänad. Det är helt oacceptabelt. Det är klart att politiker måste ta i problemet eftersom verksamheterna själva inte verkar ta det på allvar.

”Onödiga” besök, i den mån det någonsin finns några sådana, borde kunna informeras bort eller hänvisas iväg.  På Karolinska Sjukhuset satte man, under en sjuksköterskestrejk för några år sedan, den kunnigaste och mest erfarna läkaren i dörren på akuten och vips så försvann alla köer. Och patientnöjdheten åkte säkert upp också.

Tidsgarantier må vara ett trubbigt instrument men de svarar på det som medborgare och politiker upplever som ett problem. Väntetiderna på akuten är för långa. Det ligger på akutsjukhusen att själva ta ansvar för att lösa det problemet.  Men så länge man inte gör det så befarar jag en större grad av detaljstyrning från politikernas sida.

Annonser

3 responses to “Tidsgarantier på akuten upprör läkarna

 1. IVA-sjuksköterska

  Får de röd- och orange-prioriterade patienterna vänta i genomsnitt 83 minuter? Nej.
  Tanken är att sjukast med hjärtinfarkt får vänta max 5 minuter och halsfluss 10 timmar eller mer om det kommer många sjukare akuta patienter.
  Då kan genomsnittsväntetiden bli 83 minuter. Och faktiskt bra jobbat av akutenpersonalen.
  Alla inom akutsjukvården vill att det skall flyta på bra, och att patienterna skall bli nöjda. Men utarbeta då system så vi kan göra vårt jobb. Ge oss möjlighet att avvisa patienter till primärvården.
  Det finns ingen information som hjälper för McD-effekten i sjukvården. Går det inom 1 timme på akuten kommer alla söka sig dit.
  Numera är primärvården så utbyggd att de flesta inom storstadsregioner kan få en tid samma dag.
  Varför inte göra som i Norge, kräv remiss från distriktsläkare för att få komma till akuten.

  • Alla vill att det ska flyta på bra i akutsjukvården. Inte bara vårdpersonalen utan även patienter och politiker. Frågan är bara vem som har bäst möjligheter att påverka apparaten när det inte flyter på. Du pekar politikerna men jag skulle önska ett större ansvar från verksamheten själv. Vem kan bättre än verksamheten själv ta fram lösningar på de problem som dagligen uppstår? Jag ser politikernas krav på tidsgarantier som ett desperat utspel för att ta kontroll när de som normalt sett praktiskt ansvarar har släppt sitt ansvar. Produktionsplaneringen i vården måste bli bättre men jag skulle önska ett mer aktivt bidrag från professionen själv. Politiker kan aldrig bli de som ska detaljutforma vården.

 2. ”Tänk dig själv att du skulle få sitta på banken och vänta i 1 timme och 23 minuter för att bli betjänad. Det är helt oacceptabelt. Det är klart att politiker måste ta i problemet eftersom verksamheterna själva inte verkar ta det på allvar.”

  Precis, väntetiderna är helt oacceptabla. Bra skrivet Hans!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s