Det osynliga jobbskatteavdraget

I dagens DN skriver Lars Calmfors att regeringen bör vänta med ett femte jobbskatteavdrag . Skälet är att det minskar försäkringsskyddet för de som inte omfattas av några jobbskatteavdrag. Det är möjligt att det är den makroekonomiska effekten men tillåt mig kraftfullt tvivla på det som argument på mikroplanet dvs för den enskilde individen.

Jobbskatteavdragets syfte har varit att förändra drivkrafterna genom att skapa ekonomiska incitament för arbetslösa och folk utanför den reguljära arbetsmarknaden att mer envetet söka sig tillbaka på arbetsmarknaden. Huruvida ett osynligt avdrag skapar dessa incitament har varit föremål för mycket diskussion. Den ekonomiska sakkunskapen verkar dock överens om så är fallet.

Själv har jag svårt att förstå hur ett avdrag som inte tydligt kopplas till varför kan förändra beteenden, dessutom inte hos den som ska påverkas dvs den arbetslöse som ju inte ser några effekter av något jobbskatteavdrag annat än att kompisen som har jobb plötsligt får mer kvar i plånboken. Med samma logik skulle en allmän löneökning också få en positiv jobbeffekt bland arbetslösa. Är det så?

Nu hävdar Calmfors att även försäkringsskyddet (som arbetslös eller sjuk) påverkas på samma sätt eftersom den relativt sätt sjunker då skatten blir lägre för den som jobbar. Den blir inte lägre i absoluta tal men procentuellt sjunker ersättningen i jämförelse med den arbetsföre kompisen. Återigen ett osynligt (negativt) incitament med starka effekter. Tillåt mig tvivla.

Jag tycker däremot att man bör skippa det femte jobbskatteavdraget till förmån för ett slopande av värnskatten. Där har vi en påtaglig, synlig, jobbhämmande skatteeffekt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s