Fram för fler rutiga borddukar på våra sjukhus

Alliansen, ledd av Anna Starbrink (FP), gör ett ordnat åter tåg i den infekterade matfrågan för våra Stockholmssjukhus. Det har tillsatts en utredning som ska belysa vilken typ av matförsörjningssystem som kan vara relevanta för olika delar av vården. Utredningen ska se till hela måltidssituationen och inte bara själva maten. Men redan nu kan också tillkännages att det Nya Karolinska Sjukhuset kommer få ett eget kök för på plats lagad mat.

Den tidigare så kritiserade Sodexo-lösningen med förpreparerad mat som ångvärms lokalt ligger fast men mycket talar för att man kommer se en uppsplittring på fler alternativ. Man ska också komma ihåg att kraven och behoven är väldigt olika från vårdenhet till vårdenhet. Besluten kring vilken typ av mat och arrangemangen kring måltiden tas också bäst ute i linjen.

Undersökningar visar att just själva måltidssituationen har störst betydelse för hur man upplever maten. Samma mat men upplagd på ett smakfullt sätt och erbjuden med alternativ som sallad, bröd och olika måltidsdrycker ökade plötsligt smakupplevelsen radikalt. Samma mat gillades av många fler. Är vi förvånade? Det finns säkert ett skäl till att rutiga borddukar är populära i restaurantvärlden.

Annonser

2 responses to “Fram för fler rutiga borddukar på våra sjukhus

    • Mat är en komplicerad sak. Vad är god mat? Särskilt om man är sjuk. Men jag vill gärna tro att det är bättre att laga maten lokalt, anpassad för de patienter man har inneliggande just i ögonblicket. Det kan ju dessutom skilja från dag till dag. Men sjukvården är genomsyrad av en storskalighetsdröm. Man är kvar i T-Fordsvärlden med löpande bandet som främsta förebild. Det funkar inte när det gäller mat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s