Alliansband eller boja

Så har då Centern förklarat att de vill frigöra sig från Alliansen inför nästa val. Det är ingen officiell ståndpunkt men väl en uttalad åsikt bland ett flertal centerpartister som tolkas i dagens SvD. Det är inte något att förvånas över. I takt med att Alliansen alltmer kommit att framstå som Moderaterna med tre små knattar stimmande runt benen så var det bara en tidsfråga innan någon öppet vågar utmana den heliga principen.

Alliansen har varit ett mycket framgångsrikt koncept för att välta social-demokratin över ända och ändra maktbalansen i den svenska politiken. Jag är inte helt övertygad om att Alliansen har spelat ut sin roll men att de tre små-partierna måste finna en ny väg för att inte helt förgasas, det står helt klart. Klart är också att ju mer de nya Moderaterna försöker bli de nya Socialdemokraterna, ju mer försvagas Alliansen. Det var ju inte för att ersätta ett maktparti med ett annat som Alliansen skapades.

För mig framstår alltmer hur viktigt det är att de små partierna fritt och otvunget utvecklar den borgerliga idén och sin särart utan att ängsligt blicka på sin store Allianskamrat. Och att man hårdare driver sina hjärtefrågor och inte, i namn av Alliansen, viker ner sig i de interna förhandlingarna. Gör borgerlig idépolitik kul och spännande och mindre sakorienterad och låt det statsbärande partiet stå för allt tråkigt. Då tror jag fortfarande på en stark Allians.

Bloggar: Böhlmark, Oscarsson, Röda Berget, Motpol, Jönsson, Radikalen

Media: Expr, DN 

Annonser

3 responses to “Alliansband eller boja

  1. Pingback: Ingenting är som det en gång var, och samtidigt sig mer likt än någonsin!

  2. Bosse Onneryd

    Vad är borgeligt idag. Alla löntagare arbetar (förhoppningsvis). Vi står väl som alltid i en höger-vänster diskussion. Alltså skippa allt arbetar-borgligt snack.

    • Hallå min vän. Borgerligt är för mig att bejaka individualismen, alternativet är att bejaka kollektivism gärna kopplat till en ”politiker vet bättre än folket attityd”. Det går att pressa in i en höger-vänster skala också. Men de borgerliga har en utmaning i att hitta alternativa lösningar till viktiga frågor som av någon anledning klassats in i vänsterfacket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s