Framtidskommissionär

En framtidskommission för idéutveckling av Alliansens politik. Språkbruket förändras i takt med ambitionerna. Maktbärande. Folkrörelse. Snart har vi samma konserverande maktapparat som på socialdemokraternas tid. Framtidskommission. Häng med, vettja!

Men även om instiftandet av en framtidskommission kanske inte släpper loss alla mina kreativa krafter så är frågan om vad som ska prägla och känneteckna den framtida politiken en utmaning för alla att fundera på. De fyra alliansledarna pekar i dagens DN på viktiga politikområden som bör utvecklas. Demografin; en allt äldre befolkning ställer större krav på välfärdsutvecklingen. Demokrati och delaktighet, jämställdhet, gemenskap är andra områden.

Själv tycker jag att de viktigaste borgerliga framtidsfrågorna handlar om:

Klimat och miljöfrågan; hur kan vi ställa om till ett hållbarare samhälle utan att behöva rasera vårt ekonomiska system? Det måste finnas borgerliga alternativ till tillväxtavert asketism.

Välfärden; vad handlar den om? Mer tid över, bättre sjukvård och omsorg, mer utbildning? Det måste finnas finansiellt hållbara alternativ till en välfärd som bara kräver mer skattemedel.

Diskriminering. Inte bara kvinnor eller homosexuella. Idag diskrimineras äldre, yngre, funktionshindrade och invandrare på arbetsmarknaden. Marginalgrupper? Det är en jätteutmaning att ändra på vår attityd till olikheter. Mångfald är en liberal grundbult men den måste bejakas än mer.

Bloggar gör Jesper Svensson och Rasmus Jonlund som båda tycker att det finns så mycket bra tänk redan att det räcker och förslår. Omsätt de goda råd i handling som Globaliseringsrådet och Långtidsutredningen redan kommit med.

Media: AB, SvD

Annonser

One response to “Framtidskommissionär

  1. Pingback: Är vi inte alla Framtidskommissionärer? | Hans Åberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s