Inte sammanhållna journalsystem

Hanne Kjöller skriver oförtrutet kritiskt vidare om sammanhållna journalsystem. Hon driver en viktig fråga. Allt för många låter frågan passivt passera förbi utan att se de integritetsmässiga farorna.  Risken att en människas vårdliv öppnas upp på ett integritetsmässigt kränkande sätt, men som inte ökar förutsättningarna för bättre vård, är alltför stor. Den enda som ska ha en sammanhållen journal är patienten själv.

Det är därför vi i Folkpartiet föreslagit ett system där patienten själv ”äger” vårddokumentationen ungefär på samma sätt som man idag själv förfogar över sitt pass. Lösningen kan med fördel läggas upp som ett ”eget rum på nätet” så att vårdpersonal i nödfall kan komma åt informationen. Läs mer om det här.

Tanken om ett ”one size fits all” koncept är ett återkommande tema i vården. Det gäller inte bara journalsystem utan återkommer med jämna mellanrum från politiker, vårdutövare och allmänheten i många andra sammanhang. Oftast med utgångspunkt från att storskalighet och centralism är ett effektivare att organisera sig på. Om detta har jag bloggat tidigare.

Andra inlägg: DN, OmVård,

Annonser

One response to “Inte sammanhållna journalsystem

  1. Pingback: Journalsnokning | Hans Åberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s