Experter mot framtiden

Idag kan jag till min glädje läsa att fem ledande landstingspolitiker från Folkpartiet skriver på SvD Brännpunkt och invänder mot att en SMS-påminnelse från tandläkaren eller vårdcentralen skulle kunna vara ett hot mot den personliga integriteten. Det är Datainspektionen som lagt sina pannor i rejält djupa veck för att komma till den slutsatsen. Den originella tolkningen av datalagen slog ned som liten otäck överraskning för en tid sedan bland oss landstingspolitiker som snarare ser nya e-lösningar som ett intressant alternativ för bättre tillgänglighet, service och omsorg i vården.

SMS-banbullan påminner om en annan överraskande omtolkning av ett befintligt regelverk som damp ner för ett par månader sedan. Även det förslaget troligtvis en produkt av många, djupa veck. Skolpoliser skulle inte längre få finnas, åtminstone inte bemannas av barn. När gängse praxis ställdes mot lagar och regler så kunde en tjänsteman på Stockholms Trafikkontor trosvisst deklarera att trafikövervakning är en alldeles för allvarlig sak för att överlåtas till barn. ”Barn ska inte ansvara för barns trafiksäkerhet” och det kan man kanske hålla med om. Men som pappa till tre barn som alla promenerat till sin skola så ser jag skolpoliserna som ett utmärkt sätt att lära sig förstå allvaret och ta ansvar för sig själva i trafiken.

I Stockholm stad är över 1000 barn engagerade som skolpoliser och är inte det en fantastisk utbildningsinsats i sig, så säg?

Vad gäller SMS och andra kanaler i vården så är det för mig obegripligt att jag inte kan boka tider och utföra liknande administrativa sysslor via nätet och e-post hos min husläkare eller annan specialist. Kan läkaren skicka röntgenplåtar runt om i världen via nätet för att få utlåtande från andra experter så borde det inte vara så krångligt att fixa till en lösning så jag kan e-posta min läkare om besökstider. Om bara viljan finns. Vården står inför stora krav på produktivitetsförbättringar. E-lösningar kan helt säkert bidra till att utveckla vården på samma sätt som andra branscher har undergått revolutionerande förändringar när ny teknik har hittat sin form för att bli användbar i respektive bransch.

Man skulle dock önska att vissa experter la undan luppen och satte på sig framtidsglasögonen istället.

Bloggar om SMS gör: Starbrink, Rydberg, Edholm, Svensson, Sörliden

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s