Sol-och-vår-sagan Saab snart slut

Nu spelas sista akten upp i det drama som heter Saab. Inställda komponent-leveranser pga av obetalda fakturor stoppar monteringen av bilarna i Trollhättan. Den muntre och till synes oberörde Victor Muller hävdar att det bara handlar om ett missförstånd. Pengar finns.

Men volymerna då? De 128 tusen bilarna som skulle säljas skruvades först ner till 65 tusen men blev inte mer än 28. Volymerna kommer hävdar numera tf VD Victor Muller, själv med erfarenhet av att skruva ihop ca 65 bilar/år i sin egen källarverkstad. Nu har han tagit över rodret efter att den tidigare VD:n hoppat av. Det var däremot inget missförstånd utan något som legat i planen hela tiden. Hävdas det.

4 miljarder har svenska staten borgat för att låta en holländsk gentlemannatjuv buklanda en döende svan. Kanske var det ändå det mest professionella beslutet i hela denna cirkus. Maud Olofsson vågade stå emot de populistiska kraven på att ta över ett döende företag men öppnade samtidigt en sista möjlighet för de hugade att rädda vraket. En personlig risk har också alla anställda och underleverantörer tagit som aldrig har haft något annat val än att hoppas.

Men vilken risk har Muller själv tagit? Ingen såvitt man kan se. Någon ekonomisk risk har det aldrig varit tal om. Sitt eget rykte kan någon hävda. Ja som vadå; industrialist, affärsman, bilhandlare, helbrägdagörare? Inte lär det ryktet skadas av att Saab till slut störtar. När äventyret i Trollhättan är över så återgår Muller lugnt till sin bilverkstad igen. Säkert har också bilsamlingen på 128 bilar fått tillökning med några nya samlarmodeller av märket Saab. Tänk att vi faktiskt trodde att han skulle rädda Saab.

Media: DI, Svd, DN, DN2AB, AB2Expr, GP

Bloggar: Jinge, Kjellberg

Annonser

3 responses to “Sol-och-vår-sagan Saab snart slut

  1. Intressant, skarp och träffsäker. Särskilt gillar jag formuleringen:

    ”4 miljarder har svenska staten borgat för att låta en holländsk gentlemannatjuv buklanda en döende svan.”

    Men är det så här enkelt? Finns det inte något i denna tragikomiska historia som vi inte vet om? Det känns verkligen banalt att detta scenario skulle bli det slutgiltiga? Antonov eller Muller måste ha något i korten vi inte vet?

  2. Pingback: Jinge.se » Oljan och Bunkerbusters?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s