Rikssjukvården kritiseras igen

Erik Wassén, kollega i landstinget och folkpartiet, har skrivit ett initierat inlägg i SvD.se om det vansinniga beslutet att lägga ner all hjärttransplantationskirurgi i Stockholm. Rikssjukvårdsnämnden har utrett frågan och kom i vintras fram till den sensationella slutsatsen att det bästa är att alla hjärttransplantationer hädanefter utförs i Lund och Göteborg. Kanske för dem som bor i de regionerna men knappast för de 2 miljoner människor som bor i Mälardalsregionen.

Wassén ifrågasätter om inte jäv förelåg när nämnden tog sitt kontroversiella beslut. Utredaren till förslaget hade själv en bakgrund som biträdande prefekt i Lunds universitetssjukhus.

Sveriges ekonomiska och befolkningsmässiga centrum ska självfallet kunna erbjuda hela paletten av sjukvård till sina medborgare på närnivå. Det är själva utgångspunkten för min syn på frågan. Jag har själv skrivit om beslutet tidigare här.

Läs även Anna Starbrinks inlägg och Yoav Bartal som har personliga erfarenheter av Karolinskas kompetens inom området. Även Jinge ifrågasätter beslutet utifrån vanligt sunt förnuft.

Annonser

9 responses to “Rikssjukvården kritiseras igen

 1. Pingback: Rättslig kritik mot rikssjukvården | Rydbergs recept – för liberal landstingspolitik Birgitta Rydbergs blogg

 2. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-11-18 FM

 3. Att stoltsera med inkompetenta personer som sina enda referenser är inte direkt impoernade. Varför är det bara 10% som genomförst i 08-land och 30 i Lund och 60% i Gbg?

  Snacka om att alla siffror är emot dig. Att liera sig med inkompetenta som Jinge är inte direkt något lysande sällskap.

 4. Mellan 1984 och 2008 har det i Sverige genomförts 675 hjärttransplantationer med fördelningen Göteborg 432, Lund 198, Stockholm 45. Således har 64 procent av alla hjärttransplantationer i Sverige genomförts i Göteborg.
  Allt enligt ”Läkartidningen”!

  Vad är det du inte förstår?

  • Jag tycker att Stockholm bör kunna erbjuda de medborgare som bor i Mälardalen, ca 2 miljoner invånare, och alla norr om det, ytterligare drygt 1 miljon, en heltäckande sjukvård med alla specialistdiscipliner. Befolkningsunderlaget borde vara tillräckligt, geografin talar för det, Stockholms position som befolknings-, ekonomiskt och utvecklingsmässigt centrum i Sverige talar för det.

   Vad är det du inte förstår?

   • Varför tror du 2 operationer / år är kvalitet?

    Uppenbart att du inte fattar ett smack om detta. Sverige har för få transplantationer av denna typ. Däremed tappar den som genomför minst oeprationer sin rätt att operera.

    Uppenbart att du inte förstår att kirugi inte är i toppklass med endast 2 operationer om året. Alla de som bor i norrland åker i dagsälget till Gbg därför att det är där de är bäst. De åker inte till Stockholm även om det är närmare. Tänk på, Stockholm ligger närmare Göteborg än Norrland.

    Så uppenbart att du inte förstår!

 5. Att endast komma med en åsikt säger ju något. Du saknar helt och hållet argment eftersom ditt argument om 2 miljoner faller. Har 08 2 miljoner invånare som behöver denna vård 2/9 av alla operationer. I dagsläget så motsvarar 45 av 675 långt under hälften. Så tyvärr. Du behöver nog se över för ditt argument är exakt de som talar emot Stockholm.

  Men som sagt. Många är måna om att visa upp att de inte förstår på nätet.

 6. Nöj dig med att du tycker. Alla argument inklusive de du frösöker komma med talar emot din åsikt. Det är så man skulle kunna tro att du inte förstår logiska slutsatser. Har det inte varit viktigt de senaste 25 åren att genomföra operationerna i Stockholm så varför skulle det vara de i framtiden? Historiken visar ju just att så får operationer genomförts i Stockholm, den talar ju sitt egna språk.

  Hur stor andel av Sveriges beoflkning har i snitt bott i 08-området de senaste 25 åren? Klart mer än 45 av 675.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s