Jakten om tronen har börjat

Socialdemokraternas förnyelseprocess engagerar. Nu höjs också alltmer oförblommerade röster om att partiledningen och Mona Sahlin ska ta sitt ansvar och lämna plats för en ny generation socialdemokrater. Och nog kommer det bli så men jag tror att den bästa tjänst Mona kan göra sitt parti är att stå pall ett tag till. Partiet behöver tid för att kunna sjunka in i positionen att bara vara ett parti bland alla andra. Att skifta ledare kommer bara dra onödig kraft från den nödvändiga uppgiften att formulera en ny politik och uppgift som bär.

Peter Volodarski skriver träffande om socialdemokratins problem där hela partiets infrastruktur – ”rörelsen” – i form av facket, Konsum. Folkets Hus, ABF, HSB har privatiserats, avlövats eller omvandlats. Jag tror att socialdemokratiska partiets har spelat ut sin roll som ideologiskt koncernkontor för dessa verksamheter. De måste hitta en egen väg som vilar på fristående grund, ”rörelsen” måste omvärderas utan att banden klipps.

Snart anmäler sig också de nya kandidaterna till partiledarposten. I förtäckta ordalag förstås. Ingen vill på allvar utmana innan striden är igång. Med omslagspojken Thomas Bodström tillfälligt uträknad på andra sidan Atlanten så gör nu Ylva Johansson entré. Med en viss vana att göra taktiska förflyttningar när de materiella eller karriärsmässiga behoven så kräver; märk hennes byte från V till  S i en tid då vänsterpartiet var uträknat och inte minst hennes ack så remarkabla insats som Nya Ekonomin företagare i bolaget Att Veta AB*, så är hennes inspel alltid intressanta att följa, om inte annat som ren indikator vart de politiska trendvindarna just nu blåser.

I DN Debatt så presenterar hon sitt bidrag till den socialdemokratiska förnyelseprocessen. Arbetslinjen, tillväxtfrågorna och näringslivspolitiken måste få ta större plats enligt Ylva. Hon lanserar också ett förslag till äldreomsorgsförsäkring, en bra idé tycker jag, men presenterad med underförstådda bivillkor om att privata alternativ egentligen inte ska behövas och att vinst i vård och omsorg är av ondo. Det luktar fortfarande old school så det förslår.

Lena Sommestad invänder mot Ylvas utspel av skäl att den nya politiken måste präglas mer av ideologi än av reformutspel. Kanske anar hon också tronföljdsambitionerna.

En betydligt mer seriös utmanare om tronen tror jag Ilija Batjlan är. Hans analys utgår från ett mycket mer modernt tänkande med människors individuella villkor i centrum, långt ifrån det traditionella socialdemokratiska systemtänkandet. En i många stycken borgerlig ansats men med socialdemokratiska värderingar i botten.

Det ska bli spännande att följa de kommande månadernas tronföljarutspel.

* I den lilla medföljande faktarutan till debattartikeln  i DN så beskrivs hennes insats i Att Veta AB som att hon ”medverkade till dess avveckling i samband med att hon åter blev minister 2004”. En milt sagt förskönande beskrivning. Sanningen är att bolaget började avvecklas i samma stund som det startades då det i snabb takt förbrukade 300 miljoner av ägarnas (facket och landstinget) pengar. Samtidigt så försåg sig Ylva med ett rundligt tilltaget miljonhonorar som bolagets VD. Bolaget lyckades aldrig generera några intäkter, än mindre något mer konkret än den affärsplan som låg till grund för ägarnas grumliga investeringsbeslut.

Bloggar: Lake, Ekonomisten, Ingerö, In Your Face, Högberg

Annonser

One response to “Jakten om tronen har börjat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s