Plågsamma missar i landstinget

Läser om inte mindre än tre graverande missar, varav en fatal, signerade landstinget i Stockholm den senaste veckan.

Två personer dog

Exempel ett handlar om två gamla människor på ortopeden Danderyds sjukhus som helt enkelt dog när personalen var på konferens och hade hyrt in en bemanningsfirma som skulle hålla ställningarna. Det låter mer uppseendeväckande än vad det är får man hoppas. Jag förutsätter att det trots allt var sjukvårdspersonal som var inhyrd för stunden.

Socialstyrelsen har analyserat och kommit fram till att orsaken är överbeläggningar. Det är inte första gången man påpekat det för Danderyds sjukhus . Filippa Reinfeldt är snabbt framme och säger att det inte beror på resursproblem, Danderyds sjukhus gjorde en vinst på 15 miljoner förra året. Vem vet, ibland är kanske inte vinsten det bästa måttet på tillgängliga resurser. Danderyd själva gjorde först efter åtta månader en Lex Maria anmälan.

Locums misslyckade affärer

Exempel två handlar om Locum, landstingets eget fastighetsbolag som konsekvent överträtt normala sunda affärsmetoder. Inte mindre än 14 av 16 granskade affärer under åren 2004-2010 har avvikit från regelverket. I en fjärdedel av fallen så har fastighetsförsäljningarna hanterats på ett icke affärsmässigt sätt. Det innebär bl a att man sålt till underpris.

Nynäshamns kommun fick köpa ett sjukhus för 60 miljoner utan värdering som drygt ett år senare såldes vidare för 120 miljoner. En landstingsanställd kvinna fick köpa ett radhus (varför äger landstinget små radhus?) för 400 tusen trots att det var värderat till 1,4 miljoner. Affärsmässigt eller ej, nog verkar det väl billigt. Och vad har Locum emot att en värdering görs innan priset fastställs?

Gärna spårvagn men först rejäla spår

Exempel tre handlar om den famösa spårvagnssnutten mellan Sergels torg och Norrmalmstorg, Cityspårvägen. Knappt en månad efter den invigdes är det dags att bygga om den uppger pappersversionen av SvD. Det var aldrig tänkt annat än som ett provisorium hävdar det moderata trafiklandstingsrådet Christer Wennerholm. Nu måste spåren rivas upp för marken de ligger på måste förstärkas med ett betongdäck. Spårens bärlager är för vekt och håller inte!?

350 miljoner kronor kommer kalaset kosta , dvs mer än den nuvarande snutten hittills kostat att bygga. Man frågar sig hur i helskotta kunde man ta beslutet att köra på utan att förstärka bärlagret innan man invigde spåret?  ”Ibland tvingas vi göra så här för att få bra kollektivtrafik, även om det innebär extra kostnader”, säger finansborgarråd Sten Nordin (M). Nog hade vi kunnat vänta en månad eller två om man vetat att extrakostnaden skulle bli en miljon per meter.

Det som upprör i de här tre fallen är att det verkar som man varit medveten om brister och risker men att man trots det underlåtit att agera. Man har kört på som om det inte har varit möjligt att korrigera eller välja en annan väg.

Annonser

2 responses to “Plågsamma missar i landstinget

 1. Lennart Fogelklou

  Angående sjukvården
  Jag tror att sjukvården i Sverige är något underdimensionerad, uttryckt som andel av BNP.

  I USA är sjukvårdens andel av BNP 17%, i EU tror jag 10,5 % och i Sverige tror jag 9,5 %. Sverige bör nog ligga på 10%-

  • Nja, det finns fortfarande betydande mängder luft i systemet. Betänk det faktum att var tionde säng konstant är upptagen av någon som ligger där pga felbehandling och/eller komplikationer som sjukvården i sig har genererat. Var fjärde patient som uppsöker akuten är en läkemedelsförgiftad åldring. Över hundratusen patienter skadas varje år i sjukvården och tre tusen personer dör.
   Man räknar på fullt allvar med kvalitetsbristkostnader i sjukvården som belöper sig till 25-30% av de totala kostnaderna. Det är enorma belopp vi talar om. Det är därför jag driver frågan om att förbättra kvaliteten, inte bara för att minska onödigt lidande, utan för att man därigenom faktiskt ka frigöra betydande resurser som kan användas på nya vårdplatser, att anställa mer personal eller höja lönerna.
   Jag tror som du att sjukvården kan behöva mer resurser men jag tror att man kan generera de internt i den egna verksamheten genom att storsatsa på att höja kvaliteten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s